Művészi firkarajz – zentangle

Ismered a meditációs, zentangle rajzokat? Engem ez a technika mindig elvarázsol, és szerintem neked is tetszeni fog, ha még nem láttad, vagy nem próbáltad! Első ránézésre bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, pedig pont ellenkezőleg, ez a technika nagyon haladós, és már néhány kisebb, egyszerűbb mintával is nagyon látványos végeredményt érhetsz el! Mutatom is, hogy hogyan…

Egy ilyen kép egyszerű vonalakból, mintákból, úgynevezett “patternekből” épül fel. Semmilyen rajzos előképzettség nem szükséges hozzá, és hatalmas szabadságot ad. Úgy alakíthatod a rajzodat, ahogy neked tetszik, lehetetlen elrontani. :)

Visothkakvei

Ahogy elkezded, a flow hatása egyből magával ragad, és tuti, hogy ennek a gyönyörű rajz technikának a rabjává tesz. Miközben rajzolod, mintha egy másik világba repítene el, ahol nincs idegeskedés, nincs stressz, megszűnnek a frusztráló gondolatok és a nyugtalanító problémák. Ha nem hiszed, próbáld csak ki!

Milyen eszközök kellenek hozzá?
– egy vázlatfüzet vagy napló, például a Művésznapló, amit ide kattintva tudsz megrendelni ;)
– egy rotring vagy egy H-s grafitceruza az alap vázlat elkészítéséhez
– vékony fekete tűfilc (én a COPIC Multiliner és a Sakura MICRON márkákat ajánlom)
– esetleg egy körző és egy vonalzó, ha precízebb mintát szeretnél (opcionális)

Hogyan kezdj neki?
Én azt javaslom, hogy kezdd el hallgatni a kedvenc zenédet, vagy ülj ki a szabadba, és elsőként ceruzával kezdj el ismétlődő mintákat rajzolni. Bátran, ami először eszedbe jut, például: virágok, hullámok, pöttyök, párhuzamos vonalak, ikszek, stb. Hagyd, hogy magától alakuljon a rajzod. Ez remek gyakorló feladat, ha ráéreztél, jöhetnek a bonyolultabb minták.

Az interneten rengeteg inspirációt találhatsz, használd a következő kulcsszavakat:
“zentangle patterns”
“zentangle designs”
“zendoodle tutorial”
“zentangle step by step”

Ha ezzel megvagy, ilyen és ehhez hasonló képeket fogsz látni:

Nekem az egyik kedvencem, mikor egy adott motívum van kitöltve ezekkel a mintákkal. Például egy madár, egy virág, vagy egy egész tájkép.


A másik szuper módja a zentangle gyakorlásának, ha készítesz egy mandalát. Ehhez kell a körző! Kolléganőm, Fanni szokott ilyen mandalákat rajzolni. Minden kört egy másik mintával tölt ki. Nézd csak:

Nagyon könnyű elsajátítani a zenrajz alapjait, és ha belejössz, szinte függő leszel, higgy nekem! A legszebb benne, hogy bárhol készíthetsz ilyen képeket, és hasznosan, nyugodtan töltheted az időt: utazás közben, orvosra várva, kávézóban ülve, stb.

Íme, néhány kép inspirációnak a facebook csoportból. Hamari Tímea munkái, gratulálok! :)

Hamari Tímea rajzai

Természetesen a végeredményt ki is színezheted, vagy rajzolhatod egyből színes tűfilccel az egész képet. Engedd szabadjára a fantáziádat! :)
Mindenki a saját egyéniségét és gondolatait viheti bele. Egy idő után pedig saját magadat fejlesztheted, és saját mintákat találhatsz ki! Ugye, milyen szuper?

Hogy tetszik a zentangle? Szoktál alkotni ezzel a technikával?
Ha kipróbáltad, töltsd fel a képet a zárt facebook csoportunkba, hogy a többiek is megcsodálhassák, és kedvet kapjanak az alkotáshoz!

Köszönöm, ha másokkal is megosztod ezt a blogbejegyzést!

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a(z) “Művészi firkarajz – zentangle” bejegyzéshez
 1. AvatarPapszt Lajosné

  Szia, Zsófi!Nagyon tetszik a ZENTANGLE.Sok fantázia megmozgató belefér.Akár egy madár, felhő, egy női alak ruhája…Érdekes, már többen ki is próbálták a csoportunkból.Egyelőre én örülök a három unokánknak.Ha nem baj, mellékelek egy ritka pillanatot velük.

  Üdvözöllek, gratulálok a MŰVÉSZNAPLÓDHOZ.További szépségeket kívánok neked és Családodnak.

  Erzsébet

  Válasz
  1. AvatarHeaqfeault

   sdztaqunhufiehoihoihfdihAISHIFHSAHHJHXCUÍSAJNHCXIHIUHASUIUÍAXJUJUUhIUjaJUkuaaluvxvciuaczusaLIalVXZZUXLIZXGAIXGLAUIGXDUZGXLIUGSYLIUGLIUliAUXGLIGLYGzyUGXAZU

   ALLAH!

 2. AvatarVarga Ágnes

  Kedves Zsófia!
  Átvehettem a Művésznapló! Nagyon örülök, csodálatosan szép!
  Szeretettel küldöm üdvözletemet!
  Varga Ágnes.

  Válasz
 3. AvatarBertalan Gizella

  Kedves Zsófia! Nagyon tetszik a zentangle technika! Nemrég találtam rá és már két képet is készítettem. Leköt, kikapcsol, fejleszti a vonalvezetési technikámat és a kreativíiásomat. Régóta rajzolok,főként ceruzával.Néha festek és lassan a színes ceruzákat is használni fogom. Sokat tanulok tőled! Köszönöm.

  Gizella

  Válasz
 4. AvatarNémeth Gizella

  A patchwork szabad gépi tűzése is ez. Csak eddig nem tudtam. Ha bármelyik képem, munkám megnézed, ilyenekkel szoktam összevarrni a 3 réteget. Nyilván előbb “fejben ” van meg, aztán a gép alatt. Hasonlókat szoktam firkálhatni. Így tudom majd a kettőt “összemosni”. Köszi.
  Gizella

  Válasz