fbpx

10 csodaszép téli tájkép

Készítettem egy válogatást híres festők téli tájat ábrázoló festményeiből. Figyeld meg, mennyi féle szín jelenhet meg egy téli képen, és hogy pl. a hó a festményeken a legritkább esetben fehér! 😉

Melyik a kedvenced?
Írd meg egy kommentben a képek alatt!

Egy gyors megjegyzés
Olyan népszerű lett ez a bejegyzésem, hogy készítettem belőle egy videót is, amit az alábbi oldalakon tudsz megnézni:

Ha tetszik a videó, és a fenti oldalak közül valamelyiket aktívan használod, akkor kérlek, hogy kövess ott is. Ha használod a Youtube-ot, akkor a feliratkozás után ne felejtsd el megnyomni a kis csengőt, hogy értesülj az új videóimról.

1. Claude Monet: Házikók a hóban, Norvégia

Személyes kedvencemet helyeztem a 10-es toplista tetejére, mert gyönyörű, ahogy a festő az egybefüggő hótakarót ennyi féle pasztellszínnel ábrázolta. Ezt a képet szívesen kitenném otthon a falra. Monet egyébként nagyon termékeny festő volt, és a téli tájképeiből is rengeteg van, mind nagyon szép. Lehet, hogy egyszer csinálok egy külön válogatást belőlük a blogomra.

Claude Monet: Házikók a hóban, Norvégia (1895, impresszionista)

2. Wassily Kandinsky: Téli táj

Első pillantásra talán nem is gondolnád, hogy ez egy téli kép. De elemezgessük egy kicsit: ha megfigyeled, a festő csak hideg árnyalatokat használt: hideg sárgát, hideg rózsaszínt, a kékek is mind jegesebb árnyalatúak, inkább lilába hajlóak, és az a kevés piros folt is hidegebb, nem narancsos árnyalat, hanem a többi hideg színhez passzoló bordó, csodaszép. Így összességében az egész képnek hideg hangulata van. Az ilyen festmények bátorságot adnak, hogy tessék kipróbálni bátran mindenféle színt akkor is, ha egy téli képet alkotunk.

Wassily Kandinsky: Téli táj (1909, poszt-impresszionista)

3. Édouard Manet: Hó Petit-Montrouge-ban

Manet képe a tél egy kevésbé barátságos arcát mutatja be, amiről nem az jut eszünkbe, hú de szívesen meghemperegnénk ebben a friss hóban…Mégis, az egész képnek olyan hívogató hangulata van, mert olyan igazi, faluvégi, télvégi atmoszférát teremt. Még a napszakot is be tudnám lőni: kora délután van, de mintha sötétedne, tiszta felhős az ég. Szóval úgy oda tudom képzelni magam, mintha ott állnék én is a faluszélén. Az előző képpel ellentétben itt kevés színt használ a festő, és pont ezzel éri el a kívánt hatást.

Édouard Manet: Hó Petit-Montrouge-ban (1870, impresszionista)

4. Vincent van Gogh: Két parasztasszony a havas mezőn

Az ecsetvonásokból azonnal rá lehet ismerni, hogy ez egy Van Gogh kép. Mennyi féle szín jelenik meg a havas földön és az égbolton is – ezek is mind a télhez passzoló, hideg árnyalatok. Egyedül a napkorong színe ad egy kis meleget, és a föld színe, ahogy itt-ott kicsit kivillan a hó alól…

Vincent van Gogh: Két parasztasszony a havas mezőn (1890, poszt-impresszionista)

5. Paul Gauguin: Párizs hóban

Szeretem a festő városi telet megjelenítő képeit, olyan hangulatosak és hívogatóak. Arra is felhívják a figyelmemet, hogy bárhol meg lehet találni a szépet: még egy zsúfolt város házfalai között is. Figyeld meg ezen a képen is, milyen színű a hó, és hogy visszaköszönnek azok a színek, amik a kép többi részén vannak, csak a leghalványabb pasztell árnyalatban.

Paul Gauguin: Párizs hóban (1894, poszt-impresszionista)

6. Franz Marc: Szénaboglyák a hóban

A cím – összevetve a képpel – amin mintha óriás gyümölcsök kandikálnának ki a hó alól… mutatja, milyen humora és fantáziája volt a festőnek. Legyen bármilyen unalmas, kietlen, hétköznapi egy téli táj, bele lehet vinni valami különlegeset, amitől maga az alkotás és a végeredmény is izgalmas és fantáziadús lesz. Hátha téged is megihlet ez a különleges kép:

Franz Marc: Szénaboglyák a hóban (1911, expresszionista)

7. Paul Cezanne: L’Estaque hó alatt

Hideg, borongós, sötét…de mégis, az embernek kedve lenne berepülni a tájba, és megnézni azokat a házakat, amik a fák mögött rejtőznek. Csodás kontrasztot ad a sötét égbolt és a havas hegyoldal. Itt is érdemes megfigyelni, milyen színek keverednek a fehér hóban, amitől olyan valóságos lesz.

Paul Cezanne: L’Estaque hó alatt (1870, romantikus)

8. Nicholas Roerich: A hó őrzői

Fantasztikusak ezek a dermesztő hideget árasztó lilás-kékes árnyalatok. Minden csupa hó, mégsincs a képen egyetlen tiszta fehér folt sem, csak a kék árnyalatai, illetve az égbolt, ami hideg sárgás-zöldes színű. Elsőre azt hittem, pasztellkép, de nem! Temperával festette a művész, vászonra. Ez neked is ihletet adhat, kísérletezz bátran egy ilyen egyszerűen beszerezhető alapanyaggal, olyan felületre, amire még nem próbáltad!

Nicholas Roerich: A hó őrzői (1922, szimbolista)

9. Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban

Számomra varázslatos ez a kép, szinte érezni lehet a hó illatát is. Nagyon közeliek az árnyalatok, leheletnyi a különbség a ködös háttér, a jeges vízfelület és a hó színe között, mégis milyen különbözőek. Érezni lehet, milyen a hőmérséklet, a levegő, és számomra olyan tiszta és reményteljes ez a kép. A tehenek örülnek, hogy tudnak inni a tóból, a gazdasszony pedig szívesen tett velük egy sétát ezen a friss, téli napon. Én legalábbis így képzelem… 🤗

Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban (1875, impresszionista)

10. Tornyai János: Téli táj lila fényekben

A századfordulón élt magyar festő képe is ide illik, ebbe a válogatásba. Merész, ahogy a lila színt használta, mégis olyan télies hangulatú a kép, és a lendületes ecsetvonások még azt is érzékeltetik számomra, mintha nagyon szeles idő lenne. A fényt adó sárga tökéletes komplementere a lilának. Egyszerű, mégis nagyon kifejező a kép.

Tornyai János: Téli táj lila fényekben (poszt-impresszionista)

Válaszd ki a kedvenced, és meríts belőle ihletet egy saját festmény megalkotásához, a Te saját színeiddel!
Írd meg egy kommentben, melyik tetszik legjobban! Többet is írhatsz persze!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


42 hozzászólás “10 csodaszép téli tájkép”

 1. Mezei Júlia szerint:

  A 2.-es, Hó Petit Montrougeban – tetszik nekem. Második helyen, mert az első nekem is a 9. kép.

 2. Horvath.Iren szerint:

  9. Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban

  Nekem ez a csodálatos festmény tetszik a legjobban, gyönyörű színeivel.

 3. Csilla Sidó szerint:

  Franz Marc festménye olyan mintha 3 körte lenne a hó alatt.
  Nekem Manet a kedvencem

 4. Viki szerint:

  Kedves Zsófi!
  Szuper lett a videód! Szerintem készíts még ilyeneket.

 5. Imréné Tálos szerint:

  Paul Gauguin : Párizs hóban című festménye tetszett legjobban.

 6. dr. Nagy Attila Lászlóné Marikától! szerint:

  9. Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban

  Nekem ez a festmény tetszik mind közül a legjobban! Olyan erőteljes hatása van, mintha én is ott állnék, szemben a tó partján álló állatokkal, a gazdasszonnyal.
  Én is részese vagyok ennek a képnek. Érezni lehet az ősszel elsárgult levelek szinte rothadó szagát, az avarba süppedt növényeket még nem lepte be a hó. A tóból fény felé kapaszkodó bokrok, őrzik még zöld leveleiket. A tó tükrén szinte látni a jeges vizet, míg az égbolt sejtelmesen ragyogó kéksége, a havas táj, a zúzmarás fák varázsa rádöbbent az élet csodálatos szépségére. Megvenném!

 7. Piroska szerint:

  Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban

 8. Magdi szerint:

  Szia! Nekem a 9- és téli táj tetszett a legjobban! Többek között a csodás színei miatt.

 9. Ódor Márta szerint:

  Nekem a Szénaboglyák és a Téli táj lila fényekben alkotások tetszenek a legjobban.A Szénaboglyák nagyon vidám kép, első ránézésre
  hóból kibukkanó körtéknek tűntek.😀 . A Téli táj lila fenyekkel is nagyon szép, a havas táj tényleg gyönyörü tud lenne, ahogy megvilágítják a fények. A héten én is próbálok fotózni, ihletet kapni .
  Köszönjük, hogy felhívtad a figyelmünket a tél szépségeire.

 10. Bárdosi jolán szerint:

  Hálásan köszönöm 🙏 a lehetőséget csodásak egytől egyik minden kép. Nehéz lenne választani közülük. De nekem a 10. 9. 7. Tetszett ami megfogta a tekinteteket oda varázsolt szinte ott voltam. Köszönöm szépen 😘

 11. Zsuzsánna M. Baloghné Kiss szerint:

  Köszönöm szépen! Minden eggyes képnek megvan a maga varázsa. Ezért is nagyon nehéz eggyet kiválasztani közülük. Én nem is tudtam, de mégis kiemelném a 3 – ast, 5 – öst, 9 – est és a 10 – est. Maga a tály a formák a szinek, amelyek engem megfogtak. Nagyon élethűek.

 12. Wölfinger Viktória szerint:

  Nagyon szép az összes kép. Nekem nagy kedvencem Wassily, imádom a színeket benne.

 13. Csikós Zsuzsanna szerint:

  Köszönöm a képeket, mind szép de nekem legjobban Paul Gauguin és Paul Cezanne képei tetszenek. Jó a válogatás, mindenki találhat kedvencet benne.

 14. Dr Tóth Szilvia szerint:

  A legjobban Monat kép Hazikók a télben és Tornyai kép a Teli táj lila fényben tetszik. A többi is gyönyörű. A hozzájuk fűzött magyarazat, észrevételek pedig kíválóak,szórakoztatóak.kōszönöm.

 15. Bihariné Kiss Edit szerint:

  3-5-9 képek.
  Gyönyörűek!
  Köszönöm szépen.

 16. Patkós Miklósné szerint:

  Nagyon tetszik az egész összeállítás! Azért van két kedvencem! Monet és Kandinsky.

 17. Ginelli Ildikó szerint:

  Kedves Zsófi! Kedvet csináltál nemsokára küldök képeket , kettőt biztosan . Valamennyi kép nagyon tetszik,még visszatérek rájuk, Különösen az elemzéseid hatnak rám inspirálóan , Köszönöm ,hogy igy is terelgetsz minket, Üdvözlettel Ildikó

 18. Váronné Darabos Klára szerint:

  Csodás válogatás. Nekem Édouard Manet: Hó Petit-Montrouge-ban (1870, impresszionista) – képe nyerte el tetszésemet.

 19. Linda szerint:

  Köszönöm szépen. Nekem Pissaro festménye tetszett a legjobban. ❤️

 20. Szigeti Lászlóné szerint:

  Kedves Zsófi!
  Nagyon tetszik ez a válogatás, az egyediségük miatt. Nekem a Pissarro kép a kedvencem, szívesen nézném a szobánk falán.
  Nem gondolnám, h impresszionista festő műve, inkább realista hatású.
  Örömmel olvasom a leveleit és egyszer talán veszem a bátorságot és ecsetet is ragadok.
  Továbbra is maradok hűséges olvasója.

 21. Csatlósné Rėpás Etelka szerint:

  Köszönöm, hogy megcsodálhattam az alkotásokat! Kedvencem lett: Piccarró.

 22. Molnár Józsefné szerint:

  Szépek a téli válogatások. Nekem legjobban Kandinsky, Pissarró és Tornyai képek tetszenek.
  Köszönöm: Anna

 23. Kovács agota szerint:

  Nagyon szuper vagy hogy így kinyitottad a szemem a téli képekre,és így összeszedted a különleges képeket… köszönöm!!

 24. Nelhiebel Julia szerint:

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm a képeket ahogy olvastam a hozzászólásokban sokunkat az 1es és a 9 es csodás festmény ejtett fogva engem is . Sok időt szántál rá köszönet érte .
  Üdv : Júlia

 25. Bende Ibolya szerint:

  Nekem a 8. a kedvenc. Amúgy mindenik nagyon szép!

 26. Éva szerint:

  Kedves Zsófia!

  Nagyon szépek a képek.
  Az én lelkemhez legjobban a 9-es számú kép áll a legközelebb.
  Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget. Sok szeretettel: Éva

 27. Eszter szerint:

  Monet és Pissarro a tél számomra. A többi is szép, érdekes, de nem a kedvencem.

 28. Palásti Ida szerint:

  Kedves Zsófi!
  Nagyon érdekesek a festmények.
  Nekem Pissarro és Tornyai János : Téli tájai tetszettek kiemelkedően.
  Pissarro festményét nézve , kedvem lenne hasonló beállítású képet rajzolni.

 29. Lévayné Kántor Erzsébet Anna szerint:

  Áldás Békesség!
  Nekem a „9. Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban” az, ami mindent visz. Gyönyörűséges, csodálatos.

  Igaz, ez a szépség, inkább visszatartana a tökéletességével, de a többit is látva, így együtt, tényleg kedvet ad az alkotásra az összeállításod. Köszönöm neked!
  Áldó szeretettel Anna

 30. Ferencne Páhi szerint:

  Kedves Zsófi!
  Megleptel a színes válogatással.
  Monet a kedvenc festőm, de az 1. számú képét még nem láttam.
  Szivesen venném a tervezett válogatásodat.
  Nekem az 1., 3.,5.,7., 9-es képek tetszenek jobban, legjobban a 3-as és a 9-es áll közel hozzám.
  Köszönöm az élményt.
  Páhi Marika

 31. Kuchár Magdolna szerint:

  Legkedvesebb kép: Gauguin: Párizs hó alatt.
  De minden kép nagyon gyönyörű.
  Köszönettel: Magdi

 32. Dajka Margit szerint:

  Kedves Zsófia! Nagyon szép a téli képek összeállitásod. A leghatásosabban az 1. és 9. kép fejezi ki a tél hangulatát. Megítélésem szerint a harsány színek nem a télre jellemzőek.

 33. Zombori Judit szerint:

  Köszönöm a képeket, hozzám legközelebb a kilences számú kép áll. Sorrendbenköveti az első, majd a harmadik.

 34. Tasi-Vorák Mária szerint:

  Nekem az első kép tetszik a legjobban. Végtelenül egyszerű kép, mégis olyan kifejező és szívmelengető a színhasználat.

 35. Sàgi Erika szerint:

  Szia! Köszönöm szèpen a kèpeket. Az egyes ès s kilences tetszett.

 36. Katalin szerint:

  Kedves Zsófi!

  Köszönöm a képeket, mind jó és szép hozzám legközelebb az 1 és8 számú kép áll.
  Pillanatnyilag Sárváron vagyok terápián, így majd ,ha 25.-e után ha haza megyek akkor tudok hódolni a rajzolásnak és a festészetnek. Jól esett, hogy gondoltál rám alkotásokban, jó kedvben, egészségben gazdag 2024.évet!
  Tisztelettel és szeretettel: Katalin

 37. Tofán Éva szerint:

  Mindegyik tetszik, mindegyikben más fogott meg.
  Leginkább – ha sorrendet állítanék magamnak – Pissaro, Tornyai, Cezanne képei nyerték el tetszésemet. Különleges számomra Kandinszky festménye is.
  Köszönöm, hogy megmutattad őket.

 38. Lászlóné Drégely szerint:

  Nekem a 9, és az 5 számú kép tetszett a legjobban, köszönöm.

 39. Beke Éva szerint:

  Régi álmom, bár csak a kisiskolában festettem, az után montázsokat csináltam, hogy fekete kartonra CSAK FEHÉR havat kellene festeni … azt nem, amin megült … Van amikor annyi hó van, még a kis faágakon is van … Szóval nem tudom, van valakinek ehhez kedve vs el tudjátok képzelni ?! <3

 40. Virágné Duplinszky Gabriella szerint:

  Hú ez nagyon jó összeállítás. Köszönöm. A Renoir kiállítás megtekintése után, olvastam az életrajzát (Henri Perruchot). Ismerős és kedvenc festők is felbukkantak a könyvben (Manet, Monet, van Gogh, Gaugin, Cezanne). Pissaro is szerepel, de most látok először képet tőle. Azért Gaugin képe meglepetés, de gyönyörű! Többi festőnek utána fogok nézni. Nicholas Rolrich – A hó őrzői – fantasztikus.

 41. Annamari szerint:

  Szia, az én kedvencem Pieter Bruegel:Vadászok a hóban,szerintem nagyon idilli.Mindenki jól érzi magát, a táj gyönyörű.Igaz hideg van, de a természet és az ember nagyon szimbiózisban van ezen a képen.Talán ha az egyik hiányozna,úgy nem is lenne olyan elbűvölő a kép szerintem.

 42. Benedekné Judit szerint:

  Kedves Zsófi!
  Nagyon szépek és különlegesek a képek
  Nekem Manet, Passaro, van Gogh, Tornyai képe tetszik a legjobban. Készültem már gondolatban havas tájat festeni, de pontosan a hó megfestése miatt még nem kezdtem el.