10 csodaszép téli tájkép

Készítettem egy válogatást híres festők téli tájat ábrázoló festményeiből. Figyeld meg, mennyi féle szín jelenhet meg egy téli képen, és hogy pl. a hó a festményeken a legritkább esetben fehér! 😉

Melyik a kedvenced?
Írd meg egy kommentben a képek alatt!

Egy gyors megjegyzés
Olyan népszerű lett ez a bejegyzésem, hogy készítettem belőle egy videót is, amit az alábbi oldalakon tudsz megnézni:

Ha tetszik a videó, és a fenti oldalak közül valamelyiket aktívan használod, akkor kérlek, hogy kövess ott is. Ha használod a Youtube-ot, akkor a feliratkozás után ne felejtsd el megnyomni a kis csengőt, hogy értesülj az új videóimról.

1. Claude Monet: Házikók a hóban, Norvégia

Személyes kedvencemet helyeztem a 10-es toplista tetejére, mert gyönyörű, ahogy a festő az egybefüggő hótakarót ennyi féle pasztellszínnel ábrázolta. Ezt a képet szívesen kitenném otthon a falra. Monet egyébként nagyon termékeny festő volt, és a téli tájképeiből is rengeteg van, mind nagyon szép. Lehet, hogy egyszer csinálok egy külön válogatást belőlük a blogomra.

Claude Monet: Házikók a hóban, Norvégia (1895, impresszionista)

2. Wassily Kandinsky: Téli táj

Első pillantásra talán nem is gondolnád, hogy ez egy téli kép. De elemezgessük egy kicsit: ha megfigyeled, a festő csak hideg árnyalatokat használt: hideg sárgát, hideg rózsaszínt, a kékek is mind jegesebb árnyalatúak, inkább lilába hajlóak, és az a kevés piros folt is hidegebb, nem narancsos árnyalat, hanem a többi hideg színhez passzoló bordó, csodaszép. Így összességében az egész képnek hideg hangulata van. Az ilyen festmények bátorságot adnak, hogy tessék kipróbálni bátran mindenféle színt akkor is, ha egy téli képet alkotunk.

Wassily Kandinsky: Téli táj (1909, poszt-impresszionista)

3. Édouard Manet: Hó Petit-Montrouge-ban

Manet képe a tél egy kevésbé barátságos arcát mutatja be, amiről nem az jut eszünkbe, hú de szívesen meghemperegnénk ebben a friss hóban…Mégis, az egész képnek olyan hívogató hangulata van, mert olyan igazi, faluvégi, télvégi atmoszférát teremt. Még a napszakot is be tudnám lőni: kora délután van, de mintha sötétedne, tiszta felhős az ég. Szóval úgy oda tudom képzelni magam, mintha ott állnék én is a faluszélén. Az előző képpel ellentétben itt kevés színt használ a festő, és pont ezzel éri el a kívánt hatást.

Édouard Manet: Hó Petit-Montrouge-ban (1870, impresszionista)

4. Vincent van Gogh: Két parasztasszony a havas mezőn

Az ecsetvonásokból azonnal rá lehet ismerni, hogy ez egy Van Gogh kép. Mennyi féle szín jelenik meg a havas földön és az égbolton is – ezek is mind a télhez passzoló, hideg árnyalatok. Egyedül a napkorong színe ad egy kis meleget, és a föld színe, ahogy itt-ott kicsit kivillan a hó alól…

Vincent van Gogh: Két parasztasszony a havas mezőn (1890, poszt-impresszionista)

5. Paul Gauguin: Párizs hóban

Szeretem a festő városi telet megjelenítő képeit, olyan hangulatosak és hívogatóak. Arra is felhívják a figyelmemet, hogy bárhol meg lehet találni a szépet: még egy zsúfolt város házfalai között is. Figyeld meg ezen a képen is, milyen színű a hó, és hogy visszaköszönnek azok a színek, amik a kép többi részén vannak, csak a leghalványabb pasztell árnyalatban.

Paul Gauguin: Párizs hóban (1894, poszt-impresszionista)

6. Franz Marc: Szénaboglyák a hóban

A cím – összevetve a képpel – amin mintha óriás gyümölcsök kandikálnának ki a hó alól… mutatja, milyen humora és fantáziája volt a festőnek. Legyen bármilyen unalmas, kietlen, hétköznapi egy téli táj, bele lehet vinni valami különlegeset, amitől maga az alkotás és a végeredmény is izgalmas és fantáziadús lesz. Hátha téged is megihlet ez a különleges kép:

Franz Marc: Szénaboglyák a hóban (1911, expresszionista)

7. Paul Cezanne: L’Estaque hó alatt

Hideg, borongós, sötét…de mégis, az embernek kedve lenne berepülni a tájba, és megnézni azokat a házakat, amik a fák mögött rejtőznek. Csodás kontrasztot ad a sötét égbolt és a havas hegyoldal. Itt is érdemes megfigyelni, milyen színek keverednek a fehér hóban, amitől olyan valóságos lesz.

Paul Cezanne: L’Estaque hó alatt (1870, romantikus)

8. Nicholas Roerich: A hó őrzői

Fantasztikusak ezek a dermesztő hideget árasztó lilás-kékes árnyalatok. Minden csupa hó, mégsincs a képen egyetlen tiszta fehér folt sem, csak a kék árnyalatai, illetve az égbolt, ami hideg sárgás-zöldes színű. Elsőre azt hittem, pasztellkép, de nem! Temperával festette a művész, vászonra. Ez neked is ihletet adhat, kísérletezz bátran egy ilyen egyszerűen beszerezhető alapanyaggal, olyan felületre, amire még nem próbáltad!

Nicholas Roerich: A hó őrzői (1922, szimbolista)

9. Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban

Számomra varázslatos ez a kép, szinte érezni lehet a hó illatát is. Nagyon közeliek az árnyalatok, leheletnyi a különbség a ködös háttér, a jeges vízfelület és a hó színe között, mégis milyen különbözőek. Érezni lehet, milyen a hőmérséklet, a levegő, és számomra olyan tiszta és reményteljes ez a kép. A tehenek örülnek, hogy tudnak inni a tóból, a gazdasszony pedig szívesen tett velük egy sétát ezen a friss, téli napon. Én legalábbis így képzelem… 🤗

Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban (1875, impresszionista)

10. Tornyai János: Téli táj lila fényekben

A századfordulón élt magyar festő képe is ide illik, ebbe a válogatásba. Merész, ahogy a lila színt használta, mégis olyan télies hangulatú a kép, és a lendületes ecsetvonások még azt is érzékeltetik számomra, mintha nagyon szeles idő lenne. A fényt adó sárga tökéletes komplementere a lilának. Egyszerű, mégis nagyon kifejező a kép.

Tornyai János: Téli táj lila fényekben (poszt-impresszionista)

Válaszd ki a kedvenced, és meríts belőle ihletet egy saját festmény megalkotásához, a Te saját színeiddel!
Írd meg egy kommentben, melyik tetszik legjobban! Többet is írhatsz persze!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


42 hozzászólás “10 csodaszép téli tájkép”

  1. Mezei Júlia szerint:

    A 2.-es, Hó Petit Montrougeban – tetszik nekem. Második helyen, mert az első nekem is a 9. kép.

  2. Horvath.Iren szerint:

    9. Camille Pissarro: Tél Montfoucault-ban

    Nekem ez a csodálatos festmény tetszik a legjobban, gyönyörű színeivel.