Akvarell festési tippek-trükkök kezdőknek / 1. rész: FESTÉK

Akvarell

Az akvarell festés nagyon népszerű mostanában, ami nem csoda, mert viszonylag egyszerűen használható technikáról van szó, bár erre is – mint minden másra – igaz, hogy sokat kell gyakorolni. Meg kell ismerni ezt a fajta festéket, mert teljesen más tulajdonságai vannak, mint pl. az akril festéknek. Ahhoz, hogy helyesen tudd használni ezt a festék típust, először meg kell ismerned a fő tulajdonságait, illetve tudnod kell milyen ecsetet és papírt válassz hozzá.

Ebben a bejegyzésben elsőként magáról a festékről tudhatsz meg többet:

Az akvarell fő tulajdonsága, hogy átlátszó, tehát hiába festesz át vele egy már meglévő mintát, az látszódni fog alatta. Ez az egyik fő nehézség is ennél a festéknél, hiszen előre kell tervezned! Ráadásul a fényeket, a fehér részeket nem tudod igazán megfesteni csak úgy, ha fehéren hagyod a papírt.

Minél kevesebb vizet használsz a festéshez, annál élénkebb színeket fogsz viszontlátni a papíron. És persze minél több vizet adsz hozzá, annál halványabbak, pasztelesebbek lesznek a színek.

A régi, iskolás vízfestékekkel szemben, nem kell hosszú másodpercekig tunkolni az ecsetet a festékbe. A jó minőségű akvarell festékekhez szinte csak hozzá kell érintened az ecset vizes szőrét és máris élénk színeket kaphatsz. (Ezt befolyásolja persze az ecset minősége is, erről a következő részben olvashatsz.)

Milyen kiszerelésekben kapható?

A legolcsóbb készletek a gombos vízvestékek, gyakorolni ezek is tökéletesek, és kezdésnek én ezeket ajánlom! Kifejezetten ajánlom a “Koh-I-Noor Anilinky” festék készletet, aminek anilin tartalma miatt sokkal élénkebb a színe (A videón ezt is bemutatom, így láthatod majd, hogy egy-két színe szebb, mint a nagy drága készletekben lévőknek).

Egyszerű, iskolai vízfesték:

gombos vízfesték

vízfesték teszt

Koh-I-Noor Anilinky vízfesték:

Anilinky

A gomboshoz hasonló kiszerelés a szilkés készlet, ami 12, vagy akár 72 színt is tartalmazhat. Nagy előnye, hogy egyesével is be lehet szerezni a festékeket, bár nem olcsók, de ha csak 3-4 színre van szükséged, azokat külön is meg tudod venni. A szilkéket fém vagy műanyag dobozkában tarthatod, ezek a készletek nagyon praktikusak utazáshoz! (Nekem a fenti Anilinky készleten kívül van még egy Talens Van Gogh szilkés készletem is, mindkettőt bátran merem ajánlani, mert gyönyörűek a színek, viszont a Van Gogh szett sajnos jóval drágább.)

szilkés akvarell készlet

Van Gogh szilkés akvarell teszt

Tubusos kiszerelést sok márka gyárt, ezeket is meg tudod vásárolni készletben vagy egyesével is. Talán egy kicsit nehézkesebb a használata, mint a fentieknek, mert a festésnél elegendő pici mennyiséget kinyomni, ezt nehéz kezelni… dönthetsz úgy is, hogy egy szilkés tárolóba magadnak nyomod ki a festékeket, mivel száradás után vízzel újra feloldható, nem megy kárba egy csepp sem!

tubusos akvarell

Folyékony akvarell festékeket is kapni már, én bevallom még nem használtam őket, de külföldi művészek munkáit követve látom, hogy azokkal is csodás dolgokat lehet alkotni! Itthon a legelterjedtebb a Talens ECOLINE 30 ml-es kiszerelése. A használatához szükség van pipettára, és olyan palettára, aminek vannak mélyedései, hogy ne follyon szét a festék. Ezután természetesen ecsettel tudod őket keverni, és felvinni a papírra, ugyanúgy mint a többit.

Ecoline folyékony akvarell

Néhány tipp még az akvarell festék használatához:

 • A megálmodott képet halványan, ceruzával felvázolhatod a lapra, majd mint egy színezőt, kifestheted. Száradás után egy puha radírral el tudod majd tüntetni a vázlatot.
 • Bizonyos esetekben jó, ha előre kitalálod a kép minden apróbb részletét, mivel az akvarell festés egyik “buktatója”, hogy a sötét színt már nem igazán lehet javítani. Tehát a képet a világosabb részektől a sötétebb felé haladva kell felépítened.
 • Az akvarell festékkel is nagyon élvezetes a tervezés nélküli, spontán festés. Próbáld ki tehát azt is, hogy nem tervezel meg előre minden részletet, hanem hagyod, hogy a spontán ötleteid vezéreljenek!
 • Javítani, világosítani úgy lehet egy kicsit, ha nedves ecsettel “visszaszeded” a megfestett sötétebb részeket, vagy zsepivel/szivaccsal felitatod picit, amíg még vizes!
 • A fehér színt úgy tudod elérni, ha üresen hagyod a papírnak azon részét, vagy maszkoló folyadékot használsz, amin nem tapad meg az akvarell festék
 • Az akvarell festéket nagyon szépen lehet rétegezni, úgy, hogy az alatta lévő réteg is látható marad. Ezt más festékkel nem tudod elérni.

Ebben a videóban teszteltem az egyszerű iskolai vízfestéket, a 12 színű Koh-I-Noor Anilinky készletet, illetve a Talens Van Gogh szilkés készletemet. Így, egymás mellett láthatod a fő színeket és össze tudod hasonlítani őket.

Remélem, tetszett ez az első rész az akvarell festékekről!
Hamarosan jön a folytatás, a megfelelő ecset és papír választásról, illetve a különleges technikákról! :)

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

13 hozzászólás a(z) “Akvarell festési tippek-trükkök kezdőknek / 1. rész: FESTÉK” bejegyzéshez
 1. AvatarHula Antal

  Kedves Zsofika kösz9net a segítőkészségedért.Továbbra is figyelemmel kisérem a hasznos útmutatásaidat.Anti

  Válasz
 2. AvatarSzalai Ágnes Anna

  Élvezetes volt a videó-bemutató ! – amelyben látványos a különbség a (jobboldali) szilkés javára, ahol “testesebbek” a színek, s nekem úgy tűnt: a többivel nagyjából azonos vízzel vegyítés felhasználás ellenére.
  Kedves Zsófi, várom a folytatást :)

  Válasz
 3. AvatarNagy Ildikó Gabriella

  Nagyon hasznos tanácsok! Sajnos sokan nem tudják használni az akvarelt, Az iskolákban is tempera vagy Akrill ként használják, Szóval a színskála megtanulásával, színek kikeverésével kellene kezdeni. Ez egy csodálatos teknika, gyönyörü képeket lehet festeni, csak elkell dönteni hogy Fedöszin vagy Áttetszö teknikát alkalmozok! Örülök ennek a sorozatnak Zsófi!

  Válasz
 4. AvatarHorváthné Márkus Eta

  Nagyon tetszett a video,sok hasznos ismerettel,kíváncsian várom a folytatást.

  Válasz