Mennyi féle hobbi társulhat a festéshez-rajzoláshoz

Megfigyeltem, hogy aki szeret alkotni, annak általában nem egy hobbija van, hanem több. Vannak bizonyos tevékenységek, amik jól megférnek a festés-rajzolás mellett, és hasonló élvezetet jelentenek a művészlelkű embereknek.

Nézd meg, a Te hobbid rajta van-e az alábbi listán!

Mióta van jelen ez a másik hobbi az életedben?
Vajon mi a közös pont, ami az alkotásban és a másik hobbidban is fontos számodra?

Szeretek ilyen témákat boncolgatni, mert érdekes önismereti felfedezéseket lehet tenni, ha megválaszoljuk magunknak ezeket a kérdéseket.

Lássuk sorban a legnépszerűbb tevékenységeket:

Kertészkedés

Talán ez az első számú hobbi, amit az olvasóim az alkotás mellett említenek! :) Az alkotással közös pont szerintem a szép dolgokért való rajongás, a természet szeretete, az elmélyülés, a kitartó “munka”, ami végül meghozza gyümölcsét, és amiben gyönyörködni lehet…illetve talán még az, hogy az alkotás és a kertészkedés is olyan tevékenységek, amit egyedül lehet csinálni, és a művészlelkű embereknek ez különösen fontos: legyen egy hely, ami számukra nyugalmat ad, és ahol nem zavarják mások az alkotó tevékenységben. A kertészkedés is egyfajta alkotás, hasonló szépérzék, precizitás, türelem és kitartás kell hozzá, illetve mindkettőben fontos szerepe van a képzelőerőnek és aztán a kézzel való tevékenykedésnek.

A nagymamám és édesanyám is iparművészek voltak, és mindkettejüknek nagyon fontos hobbijuk volt a kertészkedés. Gyönyönyörű kertet hoztak létre a régi nyaralónkban, Nagymaroson. Élvezet volt számukra a kert megtervezése, a növények kiválasztása, és elszántan csinálták a nagyobb fizikai munkát igénylő tevékenységeket is a kertben.

Szabás-varrás, kötés-horgolás, kézműveskedés

Ezek a hobbik is az élmezőnyben vannak. Aki alkotni szeret, az általában a festés-rajzolás mellett más alkotó tevékenységben is örömét leli. Akinek több ilyen jellegű hobbija van, sokszor időhiányban szenved, nehezen tud minden hobbijára elegendő időt szánni, és így a számára „hasznosabb” tevékenység élvez előnyt. Ezek a hobbik hasonló készségeket, látásmódot és hozzáállást igényelnek: kell hozzájuk kreativitás, fantázia, elmélyülés, koncentráció, türelem, és ide sorolnám még a kézügyességet is, ami inkább gyakorlás kérdése, mert bárki meg tudja tanulni egy bizonyos szintig ezeket a tevékenységeket. De érdekel a Te véleményed ezzel kapcsolatban! Közös pontként említeném még a különböző kreatív anyagokért való rajongást. :) Aki az ecsetek, kréták, festékek között szeret válogatni, az valószínűleg imádja a kézimunkaboltok kínálatát is: színes fonalak, hímzőcérnák, szalagok stb tömkelege…hasonló élvezetet nyújt egy művészellátó bolthoz.

Fotózás

Nagyon sokan említettétek elsődleges vagy másodlagos hobbiként a festés-rajzolás mellett. A fotózás is egyfajta képalkotás, ez mindenképp közös pont, illetve a szépérzék, ami szükséges hozzá…az, hogy megakad a szemed az érdekes, a szép, a szokatlan, a fotózni való részleteken… Megörökíteni egy pillanatot, egy hangulatot, egy szép arcot, egy virágot vagy tájat…ugyanúgy lehetséges a festésben és a fotózásban is. Lehet művészi szinten űzni is, illetve a mai világban – a szuper mobiltelefonoknak köszönhetőek – bárki fotózhat, és gyakorolhatja ezt a művészetet hobbi szinten. Ráadásul remekül össze lehet kötni a kettőt: fotózol, aztán a fotókat használod inspirációnak a festéshez. :)

Kirándulás

Aki alkotni szeret, az szinte biztos, hogy szereti a természetet, szeret elmerengeni egy szép vízparton, mezőn vagy erdőben…olyankor békét, nyugalmat érez magában, és ihletet tud meríteni a látványból. Sokan rendszeresen járnak kirándulni, akár egyedül, barátokkal, vagy szívesen vesznek részt kirándulóklub, nyugdíjas klub által szervezett programokon. Az alkotásra és a természetjárásra is igaz, hogy ha van egy közösség (egy alkotókör vagy egy kirándulóklub) ahová tartozunk, az segít kitartónak, motiváltnak maradni a hobbinkban, és jó érzés hasonló érdeklődésű emberekkel tartani a kapcsolatot.

Versírás

Ahogy sokan rajzolnak-festenek otthon, egyedül, meglepően sokan írnak verseket, csak a saját szórakoztatásukra. Vagy maximum a szűk családnak, baráti körnek mutatják meg a saját kis költeményeket. Olyan szép hobbi ez is! :) Szuper dolog, ha valaki ebben örömét leli, és esetleg a saját képeihez ír verseket!

Tánc

Az alkotáshoz hasonlóan ez is egy fajta önkifejezés, egy olyan tevékenység, amiben felnőttként, nulláról kezdve is lehet nagyot fejlődni, sikereket elérni, és mindenek előtt: élvezni a mozdulatokat, a zenét, és átélni a flow érzését. Én gyerekkoromban balettoztam, és most újra része lett ez a hobbi az életemnek: január óta egy olyan balettiskolába járok, ami kifejezetten felnőtteknek (kezdőknek, újrakezdőknek) szól. Imádom, nosztalgikus érzéssel tölt el, teljesen kikapcsol, feltölt, elfáradok tőle, izomlázam van, de mégis, rengeteg energiát ad.

Az olvasóim között többen vannak, akik az alkotás mellett a táncot említik másodlagos hobbijuknak, és rendszeresen járnak hastáncolni vagy pl. salsázni!

Páran említik a zenélést, nyelvtanulást, olvasást, sütés-főzést, de a fentieket jóval többen nevezik meg olyan hobbiként, amit rendszeresen, a saját örömükre csinálnak.

A sportolás kevésbé jött szóba, az én megfigyeléseim alapján nem annyira jellemző, hogy akinek szenvedélye az alkotás, mellette komoly hobbiként űzne valamilyen sportot.

Van, aki az „unokázást” is a hobbijának tekinti, de én most azt nem ide sorolnám. Mindenesetre érdekes, hogy sokan úgy gondolnak rá… talán azért, mert nagyszülőként a szabadidejüket szentelik az unokáknak, és amikor együtt tevékenykedhetnek, az hasonló, vagy még nagyobb öröm számukra, mint egyedül alkotni.

Vannak, akiknek sokféle hobbijuk van, és olyanok is, akik csak vágyakoznak… nagyon szeretnének valamit hobbiszerűen űzni, de valamilyen akadálya van a dolognak: általában az időhiányt, a sok kötelességet, munkát, házimunkát, és az anyagi nehézségeket említik az olvasóim.

Bízom benne, hogy ők is erőt tudnak meríteni a bejegyzéseimből, és helyet tudnak majd teremteni az életükben valamilyen kedvtelésnek.

Átérzem ezt, nekem sem fér bele minden az életembe, amit szeretnék: több évtizeden keresztül hegedültem, 15 évig voltam tagja az ELTE Vonószenekarának, de ma már nem tudom vállalni azt a sok kötelezettséget, utazást, ami ezzel járt…ezért csak ritkán veszem elő a hangszert, és csak a gyerekeimnek vagy magamnak hegedülök. De a zenekar nagyon hiányzik!

Sokan írnak nekem levelet, amiben megosztják a gondolataikat, írnak magukról, a hobbijukról…időnként számomra megható dolgokat. 

Ezekből az olvasói levelekből szemezgettem, a hobbikkal kapcsolatban:

“…egy Szeretet Otthon lakója vagyok. Sok hobbim van, versírás, kötés, horgolás, gyurmázás és rajzolgatni is szeretek főleg pasztellkrétákkal.”
Cecília

“60-70 féle növényem van az udvarban. :o) Ez az egyik hobbim. Ezért rajzolok virágokat… A másik hobbim a mézeskalács készítés.”
Gizella

“Régi hobbim, a kötés tölti ki szabadidőmet.”
Czeglédiné Zsófi

“Mostanában új hobbim a torta sütés, nem azért mert annyira rajongok a tortákért, hanem itt is a torták sokfélesége, az esztétikum és az alkotás öröme fogott meg.”
Éva

“Kevés szabadidőmben kézimunkázom, amit nagyon szeretek, és az is kreatív munka! Szeretek olvasni, és a legkedvesebb hobbim, ha az előbbiek után még marad időm, a francia nyelv tanulása. Tehát nem unatkozom!”
Györgyi

“Arc-festés, hímzés, gyékény fonás, főzés, agyagozás és minden kézműves tevékenység! A békési-Nefelejcs-kézműves és hagyományőrző egyesület alapító tagja vagyok.”
Erzsébet

“Nagymama lettem!! Ezután első számú hobbim az unokám lesz.”
Edit

“Kedvtelésből rajzolgatok és egyéb más hobbim is van, amire időt kell szánnom az unokáim mellett.”
Julianna

Várom a hozzászólásodat: neked milyen egyéb hobbid van az alkotás mellett, és mióta?

Írhatsz akkor is, ha a fenti listán szerepel a hobbid, akkor is, ha nem – számomra minden hozzászólás értékes!

Meg is cáfolhatod a fentieket, pl. a sporttal kapcsolatban!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


23 hozzászólás “Mennyi féle hobbi társulhat a festéshez-rajzoláshoz”

  1. Szabó Gabriella szerint:

    Kedves Zsófia! Nekem is a kertészkedés a festés mellett a hobbim. Imádom a kertem részleteit megfesteni :) Szeretettel: Gabriella

  2. Ôszi Eszter szerint:

    Nagyon szeretek kézműveskedni, horgolni, kötni. Horgolni kb 6 éve tanultam meg. Főleg Amigurumi állatkákat. Mostanában kevesebbet kötök, de pl karácsonyra évek óta általam készített ajándékokat kapnak a családtagjaim, rokonaim, barátaim.

  3. Lakatos Lászlóné szerint:

    Nagyon sok virágom van.sok rejtvényt fejtek,szeretek mandalát szinezni. Szeretettel várom az unokákat és a gyermekeimet.

  4. Magony Ferencné szerint:

    Szia Zsófi!
    Nekem is van bőven amit hobbiknak nevezhetnénk. Kamasz korom óta varrogatok, kötök, horgolok. Sok ruhát varrtam gyerekeimnek, unokámnak, a család minden tagjának. Kertészkedem, de most a leginkább gyakorolt hobbim a festés. Szó sem róla, ezt elég későn kezdtem el. Te voltál az első tanítóm. Mindig hálával gondolok ezért rád.
    Sok szeretettel üdvözöllek! Klári

  5. Tőke Katalin szerint:

    Szia Zsófi!
    Én a kreatívban az üvegfestést csinálom elsősorban. Mellette rajzolok. Mindenféle technika érdekel.
    Aztán a zene… azt hallgatva könnyebben megy az alkotás.
    Mázlista vagyok, mert egy együttes próbaterme is ott van ahol az én ,, műhelyem,,. Imádom a zenéjüket!
    Ez pedig a zenélés lehetőségét adja nekem is. Igy autodidaktán újra gitározok. Nem velük, de ők tanítanak! :)

  6. Balázs Erika szerint:

    Gyerekkorom óta sok kreatív dologgal foglalkoztam, például balettoztam, később megtanultam kötni és horgolni. Hímeztem /matyó, kalocsai, keresztszemes, goblein / ruhát szabtam-varrtam, subáztam és makraméztam. Szetetek a lakberendezéssel is foglalkozni, sőt lakásfelújításba is önkezemmel vágtam bele / festés, tapétázás, csempézés, padló burkolás. Természetesen festeni is szeretek több képem is van. Ritkán, de verseket is írok. Szóval nem unatkozom. Erika

  7. Zsiros Gyöngyi szerint:

    Nagyon szeretek fotózni, kirándulni, kertészkedni. Nekem a sport is beletartozik:jógázom hetente többször, valamint rally versenyekre járunk-de csak nézőként. Gyöngyi

  8. Rónainé Pálffy Judith szerint:

    Kedves Zsófia! Régebben nagyon szerettem kertészkedni. Ha több időm lenne, most is szeretettel csinálnám. Körülbelül 4-5 éve kezdtem alkotni, eleinte csak adventi koszorút, majd különböző asztaldíszeket. Ma jobban szeretem ha minden t saját kezűleg készítek el gyurmából. Közben rájöttem, hogy imádok csoki bonbonokat készíteni. Szeretnék festeni is, de az eddigiekre is kevés az időm. Ritkán varrni szoktam, azt is szeretem. Viszont bármit csinálok az pozitív energiával tölt fel. :)

  9. Szuchovszky Boglárka szerint:

    A listáról több dolog is a hobbijaim közé tartozik, szeretek fotózni, igaz, csak telefonnal, de remek képeket lehet vele készíteni. Sokat szoktam kirándulni is, akár csak időt tölteni a természetben, vagy akár nagyobb túrákra menni, hegyet mászni, vagy síelni és sítúrázni. Emellett táncoltam 14 éven keresztül versenyszerűen, akrobatikus rock and rollt, és nagyon szeretem, bár sajnos nem fért bele az időmbe és már nem járok sem edzésre sem versenyre, de otthon még előszedem a régi koreográfiákat és táncolok magamban.
    Bogi

  10. Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    fiatal koromban szívesen varrtam gyermekeimnek és magamnak. Szerettem hímezni is, ami még tv-nézés közben is lehetséges. Mostanában a kertészkedést és a festegetést szeretem a legjobban. De kirándulás a hegyekbe, vagy a vizekhez nagyon kikapcsol, ugyanúgy egy múzeumi látogatás is. Állandó tevékenységem 5-8 éve a Meridián „torna”, amit minden reggel megcsinálok és ennek köszönhetően szinte fájdalom nélkül tudok élni.
    Véleményem szerint a főzés és sütögetés is kreatív tevékenység, jó hobbinak tartom.

  11. Ildikó Ginelli szerint:

    Kedves Zsófi !Az egyik hobbim a kertészet, Verőcei kertünket a férjemmel ápolgatjuk nagy szeretettel, naponta olvasok este lefekvés elött.Ha van lehetóségem varrogatni, kötögetni. horgolni is szeretek de ezeket mostanában ritkábban űzöm idő hiányában.Bármi kreativ dolog lázba hoz.Üdvözlettel Ildikó

  12. Palotai Kata szerint:

    Az alkotás festés/rajzolás mellett szívesen kirándulok, kertészkedek, táncolok, írok, olvasok és nagyon szeretek fotózni is. :)

  13. Iván Judith szerint:

    Nekem régebben, lánykoromban a kötés volt a hobbim, nem igazán ismertem más kézimunkát.
    Azóta,hogy kirepült a 4 gyerekem a családi fészekből, próbálkoztam foltvarrással, keresztszemes hímzéssel,horgolással,legújabban vízfestékes festéssel, kalligráfiával, mindezek mellett az olvasás állandó kikapcsolódás, és a fotózás is.
    A kertészkedés,az nálam megélhetési forrás,ezért nálam az kizárt hogy hobbi legyen. De azért szeretem a növényeket, szép kerteket, ……

  14. Lovász-Türk Magdolna szerint:

    Szia Zsófi
    Nekem is van sok hobbim. Kertészet a virágok, szoktam várni, szeretem kirándulni. De mióta gerincsérvem lett és menni alig birok nyugdíjas vagyok mert muszáj volt eljöni mert nembirtam dolgozni! Tortákat sütőkmeg sütiket!

  15. Oszkárné Szalay szerint:

    Igen van rajta egy pár hobbim. Szeretek kertészkedni, rajzolni,, táncolni ( nem balettozni) fotózni, videózni, kirándulni, zongorázni, verset írni és van még két hobbim, ami nem szerepelt a Te listádon. Asztrológus vagyok 30 éve és számmisztikával foglalkozom 11 éve. Csak sajnos kevés az időm, így mindenre viszonylag nagyon kevés idő jut. Magam sem tudom, hogy hogy csinálom. Sajnos most a nagy zivatar augusztus 5-én megtépázott mindent, mert elázott a pincénk és ezzel kell foglalkoznom, hogy télen tudjunk fűteni,, mert a gázkazánt is fél méteres víz elmosta a pincében sok minden mással együtt. Szép további időt kívánok, sok ihletet és alkotást.

  16. Benedekné Judit szerint:

    Kedves Zsófi!
    Érdeklődéssel olvastam írásodat. A festés mellett a fotózás lett a hobbim, szinte kényszerből, mikor a pandémia idején , a gyógyulás útján, sokat sétáltunk, hogy ne a lakásban legyünk. A séta közben volt időm észre venni a bogarakat, lepkéket, a telefon kéznél volt, s az első kattintás után jött a többi. Azután megnéztem a neten, kiket fotóztam, rengeteget tanultam belőle. Komoly dilemma elé kerültem, hogy a festés vagy a fotó legyen a hobbim. Maradt végül a festés, de ha kilépek a lakásból, rengeteget fotózok. Sokszor azért, hogy talán egyszer lefestem a képet. Nehéz mindenre időt találni.

  17. Éva szerint:

    Kedves Zsófi!

    Nagyon érdekes a felvetésed, és igazad van, mert az alkotás (vágya) bármilyen formában megnyilvánulhat.

    Régebben nagyon szerettem kötni, aztán fotózni, számítógépen alkotó módon dolgozni – ezekben nagyon ügyes voltam, mindenkor zenét hallgatni, mindenkor olvasni.

    Nemrégiben a patchwork tetszett meg, és szerencsésen részt vehettem egy tanfolyamon, nagyon kellemes varrótársakkal. Ez azért nehéz manapság, mert csak online módon tanulhatnék, ami nagyon nem nekem való. Éppen ezért megmaradtam kezdőnek, aminek az a hátulütője, hogy én is unnám a sok táska, péntárca, szemüvegtok varrását, nemhogy azok, akiknek ezeket ajándékoznám.

    Régebben szívesen dolgozgattam magamban, ma már csak akkor érzem jól magam bármilyen művészi tevékenységben, ha társak között lehetek, ha személyesen irányítottan segítenek. Ilyen a festés is.

    Van egy-két kép a szemeim előtt, amit boldogan megfestenék (fények a folyón, a víz hajnali lágysága), de sajnos még a legegyszerűbb rajzok sem sikerülnek. Szóval bátortalan is vagyok, ügyetlennek is érzem magam, csak a vágy maradt meg.

    Egyszer majd talán lesz egy olyan 4-5-6 fős, kellemes, helyszínen tartott festés tanfolyam, ahol a vágyam valósággá válhat.

  18. Viktória szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nekem is van egy pár hobbim. Mint például a fotózás, táncolás (Akrobatikus Rock n’ Roll), kirándulás, írás és zene hallgatás.

  19. Molnár Józsefné szerint:

    Szia Zsófi!
    Nagyon szeretem a virágokat kertben és lakásban is. Kellemesen elfáraszt egy kis fizikai munka, ugyanakkor gyönyörködtet a sok szép virág. Korábban sokat hímeztem, most inkább olvasok vagy rejtvényt fejtek, amit nagyon kedvelek, a zenét úgyszintén.
    További kellemes időtöltést.
    Üdv. Anna

  20. Némethné szerint:

    Kertészkedem, de másképpen mint más…gyógynövények vannak a fókuszban, sokan gaznak nézik, de nem azok. Kertünkbe bejárnak a szarvasok, szeretik az uborkát a cukinit, mikor már akkora, hogy szedhetém, eltűnik levelestül…. A gyógy- és fűszer növényeket nem bántják, idén a paradicsom is megmentődött tőlük, abból tudtunk fogyasztani, szép piros lett, megérett.