Mennyi féle hobbi társulhat a festéshez-rajzoláshoz

Megfigyeltem, hogy aki szeret alkotni, annak általában nem egy hobbija van, hanem több. Vannak bizonyos tevékenységek, amik jól megférnek a festés-rajzolás mellett, és hasonló élvezetet jelentenek a művészlelkű embereknek.

Nézd meg, a Te hobbid rajta van-e az alábbi listán!

Mióta van jelen ez a másik hobbi az életedben?
Vajon mi a közös pont, ami az alkotásban és a másik hobbidban is fontos számodra?

Szeretek ilyen témákat boncolgatni, mert érdekes önismereti felfedezéseket lehet tenni, ha megválaszoljuk magunknak ezeket a kérdéseket.

Lássuk sorban a legnépszerűbb tevékenységeket:

Kertészkedés

Talán ez az első számú hobbi, amit az olvasóim az alkotás mellett említenek! :) Az alkotással közös pont szerintem a szép dolgokért való rajongás, a természet szeretete, az elmélyülés, a kitartó “munka”, ami végül meghozza gyümölcsét, és amiben gyönyörködni lehet…illetve talán még az, hogy az alkotás és a kertészkedés is olyan tevékenységek, amit egyedül lehet csinálni, és a művészlelkű embereknek ez különösen fontos: legyen egy hely, ami számukra nyugalmat ad, és ahol nem zavarják mások az alkotó tevékenységben. A kertészkedés is egyfajta alkotás, hasonló szépérzék, precizitás, türelem és kitartás kell hozzá, illetve mindkettőben fontos szerepe van a képzelőerőnek és aztán a kézzel való tevékenykedésnek.

A nagymamám és édesanyám is iparművészek voltak, és mindkettejüknek nagyon fontos hobbijuk volt a kertészkedés. Gyönyönyörű kertet hoztak létre a régi nyaralónkban, Nagymaroson. Élvezet volt számukra a kert megtervezése, a növények kiválasztása, és elszántan csinálták a nagyobb fizikai munkát igénylő tevékenységeket is a kertben.

Szabás-varrás, kötés-horgolás, kézműveskedés

Ezek a hobbik is az élmezőnyben vannak. Aki alkotni szeret, az általában a festés-rajzolás mellett más alkotó tevékenységben is örömét leli. Akinek több ilyen jellegű hobbija van, sokszor időhiányban szenved, nehezen tud minden hobbijára elegendő időt szánni, és így a számára „hasznosabb” tevékenység élvez előnyt. Ezek a hobbik hasonló készségeket, látásmódot és hozzáállást igényelnek: kell hozzájuk kreativitás, fantázia, elmélyülés, koncentráció, türelem, és ide sorolnám még a kézügyességet is, ami inkább gyakorlás kérdése, mert bárki meg tudja tanulni egy bizonyos szintig ezeket a tevékenységeket. De érdekel a Te véleményed ezzel kapcsolatban! Közös pontként említeném még a különböző kreatív anyagokért való rajongást. :) Aki az ecsetek, kréták, festékek között szeret válogatni, az valószínűleg imádja a kézimunkaboltok kínálatát is: színes fonalak, hímzőcérnák, szalagok stb tömkelege…hasonló élvezetet nyújt egy művészellátó bolthoz.

Fotózás

Nagyon sokan említettétek elsődleges vagy másodlagos hobbiként a festés-rajzolás mellett. A fotózás is egyfajta képalkotás, ez mindenképp közös pont, illetve a szépérzék, ami szükséges hozzá…az, hogy megakad a szemed az érdekes, a szép, a szokatlan, a fotózni való részleteken… Megörökíteni egy pillanatot, egy hangulatot, egy szép arcot, egy virágot vagy tájat…ugyanúgy lehetséges a festésben és a fotózásban is. Lehet művészi szinten űzni is, illetve a mai világban – a szuper mobiltelefonoknak köszönhetőek – bárki fotózhat, és gyakorolhatja ezt a művészetet hobbi szinten. Ráadásul remekül össze lehet kötni a kettőt: fotózol, aztán a fotókat használod inspirációnak a festéshez. :)

Kirándulás

Aki alkotni szeret, az szinte biztos, hogy szereti a természetet, szeret elmerengeni egy szép vízparton, mezőn vagy erdőben…olyankor békét, nyugalmat érez magában, és ihletet tud meríteni a látványból. Sokan rendszeresen járnak kirándulni, akár egyedül, barátokkal, vagy szívesen vesznek részt kirándulóklub, nyugdíjas klub által szervezett programokon. Az alkotásra és a természetjárásra is igaz, hogy ha van egy közösség (egy alkotókör vagy egy kirándulóklub) ahová tartozunk, az segít kitartónak, motiváltnak maradni a hobbinkban, és jó érzés hasonló érdeklődésű emberekkel tartani a kapcsolatot.

Versírás

Ahogy sokan rajzolnak-festenek otthon, egyedül, meglepően sokan írnak verseket, csak a saját szórakoztatásukra. Vagy maximum a szűk családnak, baráti körnek mutatják meg a saját kis költeményeket. Olyan szép hobbi ez is! :) Szuper dolog, ha valaki ebben örömét leli, és esetleg a saját képeihez ír verseket!

Tánc

Az alkotáshoz hasonlóan ez is egy fajta önkifejezés, egy olyan tevékenység, amiben felnőttként, nulláról kezdve is lehet nagyot fejlődni, sikereket elérni, és mindenek előtt: élvezni a mozdulatokat, a zenét, és átélni a flow érzését. Én gyerekkoromban balettoztam, és most újra része lett ez a hobbi az életemnek: január óta egy olyan balettiskolába járok, ami kifejezetten felnőtteknek (kezdőknek, újrakezdőknek) szól. Imádom, nosztalgikus érzéssel tölt el, teljesen kikapcsol, feltölt, elfáradok tőle, izomlázam van, de mégis, rengeteg energiát ad.

Az olvasóim között többen vannak, akik az alkotás mellett a táncot említik másodlagos hobbijuknak, és rendszeresen járnak hastáncolni vagy pl. salsázni!

Páran említik a zenélést, nyelvtanulást, olvasást, sütés-főzést, de a fentieket jóval többen nevezik meg olyan hobbiként, amit rendszeresen, a saját örömükre csinálnak.

A sportolás kevésbé jött szóba, az én megfigyeléseim alapján nem annyira jellemző, hogy akinek szenvedélye az alkotás, mellette komoly hobbiként űzne valamilyen sportot.

Van, aki az „unokázást” is a hobbijának tekinti, de én most azt nem ide sorolnám. Mindenesetre érdekes, hogy sokan úgy gondolnak rá… talán azért, mert nagyszülőként a szabadidejüket szentelik az unokáknak, és amikor együtt tevékenykedhetnek, az hasonló, vagy még nagyobb öröm számukra, mint egyedül alkotni.

Vannak, akiknek sokféle hobbijuk van, és olyanok is, akik csak vágyakoznak… nagyon szeretnének valamit hobbiszerűen űzni, de valamilyen akadálya van a dolognak: általában az időhiányt, a sok kötelességet, munkát, házimunkát, és az anyagi nehézségeket említik az olvasóim.

Bízom benne, hogy ők is erőt tudnak meríteni a bejegyzéseimből, és helyet tudnak majd teremteni az életükben valamilyen kedvtelésnek.

Átérzem ezt, nekem sem fér bele minden az életembe, amit szeretnék: több évtizeden keresztül hegedültem, 15 évig voltam tagja az ELTE Vonószenekarának, de ma már nem tudom vállalni azt a sok kötelezettséget, utazást, ami ezzel járt…ezért csak ritkán veszem elő a hangszert, és csak a gyerekeimnek vagy magamnak hegedülök. De a zenekar nagyon hiányzik!

Sokan írnak nekem levelet, amiben megosztják a gondolataikat, írnak magukról, a hobbijukról…időnként számomra megható dolgokat. 

Ezekből az olvasói levelekből szemezgettem, a hobbikkal kapcsolatban:

“…egy Szeretet Otthon lakója vagyok. Sok hobbim van, versírás, kötés, horgolás, gyurmázás és rajzolgatni is szeretek főleg pasztellkrétákkal.”
Cecília

“60-70 féle növényem van az udvarban. :o) Ez az egyik hobbim. Ezért rajzolok virágokat… A másik hobbim a mézeskalács készítés.”
Gizella

“Régi hobbim, a kötés tölti ki szabadidőmet.”
Czeglédiné Zsófi

“Mostanában új hobbim a torta sütés, nem azért mert annyira rajongok a tortákért, hanem itt is a torták sokfélesége, az esztétikum és az alkotás öröme fogott meg.”
Éva

“Kevés szabadidőmben kézimunkázom, amit nagyon szeretek, és az is kreatív munka! Szeretek olvasni, és a legkedvesebb hobbim, ha az előbbiek után még marad időm, a francia nyelv tanulása. Tehát nem unatkozom!”
Györgyi

“Arc-festés, hímzés, gyékény fonás, főzés, agyagozás és minden kézműves tevékenység! A békési-Nefelejcs-kézműves és hagyományőrző egyesület alapító tagja vagyok.”
Erzsébet

“Nagymama lettem!! Ezután első számú hobbim az unokám lesz.”
Edit

“Kedvtelésből rajzolgatok és egyéb más hobbim is van, amire időt kell szánnom az unokáim mellett.”
Julianna

Várom a hozzászólásodat: neked milyen egyéb hobbid van az alkotás mellett, és mióta?

Írhatsz akkor is, ha a fenti listán szerepel a hobbid, akkor is, ha nem – számomra minden hozzászólás értékes!

Meg is cáfolhatod a fentieket, pl. a sporttal kapcsolatban!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


23 hozzászólás “Mennyi féle hobbi társulhat a festéshez-rajzoláshoz”

  1. Tevelyné Bosnyák Zsuzsa szerint:

    Kedves Zsófi! Szívemből szóltál a hobbikkal kapcsolatban. Fiatalon néptáncoltam, később a lányaimnak majd az unokáimnak varrtam, kötöttem. Csináltam lakberedezési tárgyakat minden féle anyagból. Nagyon szeretek szőni, most újra neki fogok állni mert még sok a fonalam. A virágaim kint a kertben és bent gyönyörűek. A 20 éveseket sorra elajándékozom mert kinőnek. A sok minden mellett még ősszel meg télen festek. Ennyivel tudom alátámasztani az elméletet. Sok sikert és jó egészséget kívánok az életedhez !

  2. Kürtiné Bodnár Klára avatar Kürtiné Bodnár Klára szerint:

    Kedves Zsófi! Most végig gondoltam, mi mindent csináltam. Főiskolás időm alatt verseny szerűen táncoltam. Talán előjött a gyerekkorom, mert akkor is állandóan táncoltam a zenére. Az egyik rokonunk felajánlotta a szüleimnek, hogy magukhoz vesznek, és beíratnak a balett iskolába Pesten. Én akkor csak anya akartam lenni. 5 éves voltam.
    Államvizsga előtt abbahagytam, mert az sok volt, hogy napközben tréningek, versenyre készülés, éjszaka pedig tanulás. Főleg, hogy tudtam, utána vidékre megyek dolgozni .
    Egy jó zene most is megmozgat, bár már túl vagyok a hetvenen.
    Utána a kézimunka került be az életembe. Az alkotás különböző formája, a kézművesség területén. Mindig újabb és újabb dolgokat tanultam meg. szövés, díszítő festés, textil szobrászat. Talán erre mondják, hogy minden evő.
    Szerettem kirándulni, a természet kedvelője vagyok, bár most már nehezen tudok kimozdulni. Viszont csodás a kertem. Most ebben gyönyörködöm, közben hallgatom a kertemben csicsergő madarakat. Ugyan még bátortalan vagyok, főleg amikor látom itt az alkotásokat, és inkább csak az elméleteket szívom magamba, de festeni szeretnék. Ez lenne a legújabb hobbim. A zentagle technikával már megbarátkoztam, van is már egypár rajzom, de a festéshez még nem mertem hozzáfogni.

  3. Egry Zsuzsa avatar Egry Zsuzsa szerint:

    Amióta az eszemet tudom, a rajzolás-festée volt a hobbym. EGy ideig „főfoglalkozásnak” szerettem volna, de nem vettek fel a képzőművészetire. Így megmaradt szerelemnek.
    A másik hobby – ami nélkül nem lehet élni – a zene. Mindenféle zene, Bachtól a Beatlesig.
    2. osztályos körömtól a mai napig énekelek kórusban. Emellett minden, amit kézzel lehet csinálni: kötés, horgolás, varrás, gyöngyözés, stb. Táncolni is szeretek. Megpróbáltam verset is írni, hááát inkább olvasom őket. Legjobban rajzolásban tudom kifejezni magamat, csak úgy, legtöbbször egy iskolai vízfestékkel, két kicsi ecsettel elkezdem, néha csodálkozom, mi alakul ki. Örülök, amikor a Művésznők értékelik és olyan dolgokat fedeznek fel, amit én nem is gondoltam. Az ő műveik is inspirálnak. Köszönöm a vezetésedet, Zsófi!
    Szeretettel Zsuzsa