6 izgalmas festési technika – neked melyik a kedvenced?

Neked melyik a kedvenc festési technikád? Ha még kezdő vagy, melyiket tanulnád meg legszívesebben? 6 izgalmas technikát és alapanyagot mutatok az alábbiakban…

Figyeld meg az alábbi képeken, amik mind a “tenger” témában készültek: milyen más a különböző festékek sűrűsége, hogyan fedik be a papírt vagy a vásznat, milyen más a textúrájuk, és mennyire más hangulatú képeket eredményeznek…

1. Olajfesték

Olaj bázisú, lassan száradó festék, színei gyönyörűek, mélyek, intenzívek. Ezernyi árnyalatot ki lehet keverni, és csodás fény-árnyék hatást lehet elérni, színekben gazdag részleteket lehet vele alkotni ecsettel és festőkéssel is.

2. Alkoholos tinta (ink)

Nagy csodálója vagyok ennek a technikának, de még nem próbáltam. Számomra olyan légies, könnyed, finom, elegáns, mintha egy csodaszép selyemkendő libbenne azokon a festményeken, amik ezzel a technikával készülnek.

3. Gouache festék

Van valami különleges puhaság, lágyság, szelídség a gouache-sal (ejtsd: guás) készült festményeken. Vizes bázisú, de fedőfesték, (nem úgy, mint az akvarell), inkább a temperához hasonló. Csodás hangulatú, lágy tájképeket lehet vele alkotni.

4. Akvarell festék

Nagy kedvencem, ebben mélyedtem el a legjobban. :) Vizes bázisú festék, mellyel finom, légies, áttetsző, friss hatású festményeket lehet alkotni. A hozzáadott víz mennyiségének változtatásával lehet elérni a különböző árnyalatokat. Számomra vonzó ebben a technikában a véletlenszerűség, hogy a festék egy kicsit önálló életet él a papíron, és valamelyest meglepetés a végeredmény.

5. Akrilfesték

Vizes bázisú, de sok szempontból hasonlít az olajfestékhez, ezért kedvelt a kezdők körében. Csillogó, élénk, erőteljes színei vannak, gyorsabban szárad, mint az olajfesték, de hasonló módon lehet keverni, új rétegeket, új árnyalatokat létrehozni magán a festővásznon. Különböző médiumok hozzákeverésével sokféle textúra létrehozható.

6. Folyékony akrilfesték

Izgalmas és egyre népszerűbb technika, melyben szintén nagy szerepe van a véletlennek, a spontaneitásnak. A vászonra felvitt folyékony állagú festék az akvarellhez vagy tintához hasonlóan kicsit önálló életet él a vásznon, és a művész irányításával ugyan, de félig magától alakulnak ki ezek az izgalmas, színes, absztrakt képek.

>”>A fenti technikákhoz be tudod szerezni a szükséges eszközöket ide kattintva >>

Neked melyik technika, melyik “textúra” tetszik legjobban?
Melyiket tanulnád meg legszívesebben?
Oszd meg velem egy hozzászólásban a véleményedet!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


26 hozzászólás “6 izgalmas festési technika – neked melyik a kedvenced?”

  1. Dr Durajdáné Sirokman Ágnes szerint:

    Akril

  2. Vágási Mária szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm a technikákat, gyönyörűek mind. Hozzám is az akvarell technika
    áll közel. Kipróbálnám a folyékony akrilfestéket is.Talán itt is a meglepetés
    érdekel.
    Szeretettel:
    Mária

  3. Margit szerint:

    Kedves Zsófia! Az alkoholos tintával és a folyékony akrillal készült képek tetszenek a legjobban. Még egyik technikával sem kísérleteztem ezek közül. Most olajfestékkel festek( maszatolok), mert azt könnyen tudom javítani. Szeretettel üdvözöllek. Margit

  4. Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    mindegyik technika érdekes, de talán az akvarell és az akril festék áll hozzám a legközelebb. A folyékony akrilt szívesen kipróbálnám! Érdekes lehet az alkoholos tinta is. Nehéz a választás!!!

  5. Zsuzsa szerint:

    Kedves Zsófia !
    Köszönöm az érdekes technikákat.
    Én akrillal festek vagyis szeretnék
    festeni, de elég tehetségtelen vagyok.
    Azért teszem, mert kedvem lelem benne és nagyon leköt, nyugtat. Ami a tehnikákat illeti az alkoholos tinta érdekelne. Üdv: JZs

  6. Hajni szerint:

    Kedves Zsófia!

    A gouache összhatása tetszik a leginkább, de kezdésnek a folyékony akrilfestéket találnám megvalósíthatónak.
    Köszönöm a csokorba szedett technikákat.
    Hajni

  7. Lévayné Kántor Erzsébet Anna szerint:

    Áldás Békesség!
    A fiamtól kapott készletben nekem egy kicsi akvarell készlet található. Pici festékek és pici notesz hozzá.
    Meg tubusos acrylic nevezetű festékek, hozzá a tőled kapott művész rajzblokkot használom.
    Vagy, ha nem ezeket a noteszokat, akkor kicsi feszítettvásznakat, amit a (Lidl)-ben időnként kapni lehet.
    Mivel még ezeket is tanulnom, kitapasztalnom kell, nem akarok újabb meg újabb dolgokba belekapni.
    Legalább az egyikben jó lenne valami biztonságérzetet, vagy magabiztosságot? Szóval egy kis gyakorlatot szerezni. Legalább azon a szinten, hogy meg tudjam jegyezni ezeket a számomra idegen neveket.
    Tudnám, hogy miről beszélnek, miről olvasok tulajdonképpen. Szóval ismeretséget kötni velük. Mint jó ismerősökkel, akiket jó viszontlátni, jó róluk hallani, mert minimum tudom őket hova tenni.
    Egy szó mint száz, még elveszettnek érzem magam. Amit eddig próbáltam, abból rájöttem, hogy nem mindegy, melyik festékkel, milyen lapra, vagy vászonra pingálok. Mert teljesen másként viselkednek. Épp ezért, előbb e kettő közül valamelyiket szeretném jobban megismerni.

  8. Csikós Zsuzsanna szerint:

    Köszönöm a bemutatott technikákat, mindegyik tetszik de legjobban a folyékony akrilfesték. Azzal szivesen megismerkednék. De a guache és az alkoholos tinta is érdekes. Üdvözlettel, Zsuzsanna

  9. Ódor Márta szerint:

    Zsófi, mindegyik festék és technika nagyon izgalmas, gyönyörű képeket , részleteket alkottál megint!
    Egyszer élőben is szívesen kipróbálnám egy kis személyes útmutatással !
    A csoportban van, akit esetleg még érdekelne ? Akár egy közös ismerkedéssel, találkozással ?

  10. Nagy Judit szerint:

    Hozzám a gouache festék áll a legközelebb. Kevésbé tűnik határozottnak, mint akár az olaj, akár az akril festék, ugyanakkor „precízebb” kép alkotására alkalmas, mint a többi bemutatott technika.
    Tévedek?

  11. Pintérné dr Csordás-Tóth Anna szerint:

    Kedves Zsófi!

    Nagyon érdekes a 6 féle technika. Én a legtöbbjét már kipróbáltam, kivéve a tintát. Olajfestékből csak a vízben oldódó változatot tudom használni a lakásunk kis mérete miatt. Mindig a témától függ, melyik a legjobb technika. Amikor elkezdtem festeni, az akvarellel kezdtem, és a mai napig nagyon szeretem ezt a technikát. Idén a 26. Nemzetközi Miniatúr Kiállításra főként akrillal festett képeket küldtem be, a Balaton volt a fő téma. Az Általad felsorolt technikákon kívül nagyon érdekes, és sok témához nagyon illik a pasztell. Mind az olaj-mind a porpasztell nagyon kedves technikám.
    Mindenkinek örömteli alkotást kívánok:

    Ani

  12. Jakab Judit szerint:

    Az akvarellel próbálkoztam eddig, de az akril festéket szeretném kipróbálni következőnek, utána az olajat és a többit is. :)

  13. Ginelli Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi ! Mostanában az olajpasztelt , az akvarelt a akvarel krétát illetve a ceruzát próbálgattam ,belekóstoltam mindbe,mégis a legutolsó egy akril festés papirra hamarosan átküldöm őket. Akril a szerelem azzal kezdtem a festést. Üdvözlettel Ildikó

  14. Kotroczó Istvánné szerint:

    Kedves Zsófi, nekem az Akril tetszik a legjobban. Ismerek még egy technikát, a spray festést. Kipróbáltam, főleg sci-fi témában. Fantasztikus világűr képek készíthetők vele, a picit felhős ég pedig egy perc alatt elkészíthető. Vigyázat, a farostlemezzel nem kompatibilis!.
    Szeretettel Évi néni

  15. Pappné Arany Anna szerint:

    Kedves Zsófi!
    Látom, hogy még nyaralás alatt is velünk törödsz,
    nekem mindegyik nagyon tetszik, de a legszebb
    az alkoholos tintával készitett kép volt.
    További jó nyaralást kivánok nektek,
    Szeretettel Anna.

  16. Sántha Éva szerint:

    Kedves Zsófi!
    Én az akvarellt szeretem a legjobban, de szívesen festek akrillal is. Az alkoholos tintával való festést szívesen megismerném.

  17. Rotaridesné Muszély Mária szerint:

    Kedves Zsófi!
    Mindegyik technika nagyon izgalmas. Én idáig csak az akrilt és a gouache festéket használtam, mert azokban lehet javítani könnyebben. De hangulatában az akvarell áll hozzám közel, ezért azt szeretném leginkább megtanulni.
    További szép nyarat kívánok!
    Szeretettel
    Mari

  18. Doba Anna szerint:

    Kedves Zsófi!

    Én akvarellel szeretek leginkább festeni, de szeretném kipróbálni a a gouache-t, főleg, hogy pontosabban értsem, megtapasztaljam, hogy milyen is valójában. Az alkoholos tinta is már jó ideje izgatja a fantáziámat, vegyes technikában gondolkozom leginkább vele kapcsolatban.

  19. Bánfi Lili szerint:

    Az alkoholos tintafestès a legjobbb szerintem. Ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni: kiráj, durva, brutálisan szèp. Nagyon tetszik🤩👍
    Hogy kèszül megtudhatom?

  20. Molnár Józsefné szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm a mintaképeket. Az én kedvencem az akril, de szeretem az akvarellt, az olajat és festettem képeket az általad küldött pasztellel is. Nagyon érdekesnek tartom a most küldött minták közül az alkoholos tintát és a folyékony akrilt. Ki fogom próbálni. Még egyszer köszönöm és további jó nyaralást kívánok.
    Anna