6 izgalmas festési technika – neked melyik a kedvenced?

Neked melyik a kedvenc festési technikád? Ha még kezdő vagy, melyiket tanulnád meg legszívesebben? 6 izgalmas technikát és alapanyagot mutatok az alábbiakban…

Figyeld meg az alábbi képeken, amik mind a “tenger” témában készültek: milyen más a különböző festékek sűrűsége, hogyan fedik be a papírt vagy a vásznat, milyen más a textúrájuk, és mennyire más hangulatú képeket eredményeznek…

1. Olajfesték

Olaj bázisú, lassan száradó festék, színei gyönyörűek, mélyek, intenzívek. Ezernyi árnyalatot ki lehet keverni, és csodás fény-árnyék hatást lehet elérni, színekben gazdag részleteket lehet vele alkotni ecsettel és festőkéssel is.

2. Alkoholos tinta (ink)

Nagy csodálója vagyok ennek a technikának, de még nem próbáltam. Számomra olyan légies, könnyed, finom, elegáns, mintha egy csodaszép selyemkendő libbenne azokon a festményeken, amik ezzel a technikával készülnek.

3. Gouache festék

Van valami különleges puhaság, lágyság, szelídség a gouache-sal (ejtsd: guás) készült festményeken. Vizes bázisú, de fedőfesték, (nem úgy, mint az akvarell), inkább a temperához hasonló. Csodás hangulatú, lágy tájképeket lehet vele alkotni.

4. Akvarell festék

Nagy kedvencem, ebben mélyedtem el a legjobban. :) Vizes bázisú festék, mellyel finom, légies, áttetsző, friss hatású festményeket lehet alkotni. A hozzáadott víz mennyiségének változtatásával lehet elérni a különböző árnyalatokat. Számomra vonzó ebben a technikában a véletlenszerűség, hogy a festék egy kicsit önálló életet él a papíron, és valamelyest meglepetés a végeredmény.

5. Akrilfesték

Vizes bázisú, de sok szempontból hasonlít az olajfestékhez, ezért kedvelt a kezdők körében. Csillogó, élénk, erőteljes színei vannak, gyorsabban szárad, mint az olajfesték, de hasonló módon lehet keverni, új rétegeket, új árnyalatokat létrehozni magán a festővásznon. Különböző médiumok hozzákeverésével sokféle textúra létrehozható.

6. Folyékony akrilfesték

Izgalmas és egyre népszerűbb technika, melyben szintén nagy szerepe van a véletlennek, a spontaneitásnak. A vászonra felvitt folyékony állagú festék az akvarellhez vagy tintához hasonlóan kicsit önálló életet él a vásznon, és a művész irányításával ugyan, de félig magától alakulnak ki ezek az izgalmas, színes, absztrakt képek.

>”>A fenti technikákhoz be tudod szerezni a szükséges eszközöket ide kattintva >>

Neked melyik technika, melyik “textúra” tetszik legjobban?
Melyiket tanulnád meg legszívesebben?
Oszd meg velem egy hozzászólásban a véleményedet!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


26 hozzászólás “6 izgalmas festési technika – neked melyik a kedvenced?”

  1. Sárhidai Zsófia avatar Sárhidai Zsófia szerint:

    Sziasztok!

    Köszönöm a válaszokat, érdekes volt olvasni a visszajelzéseket! Sokan az akrilt írtátok e-mailes visszajelzésben…de olvasva a többi kommentet, látom, hogy a többi technika is érdekel benneteket…van, amelyikkel én is csak ismerkedek, illetve be kell szerezni hozzá a megfelelő eszközöket…de beszámolok majd a próbálkozásokról. Személyes összejövetelt, tanfolyamot egyelőre nem tervezek, de köszönöm a felvetést. :)

    További szép nyarat, jó pihenést nektek, és köszönöm, hogy hétről-hétre követitek a blogomat!
    Szeretettel:
    Zsófi

  2. Szalontai Noémi szerint:

    AZ AKRIL, DE AZ OLAJFESTÉST IS SZERETEM!

  3. Varga Margit szerint:

    Kedves Zsófi!
    2011-ben pasztellkrétával kezdtem, majd pár év múlva áttértem az olajra. Azóta is evvel festek, de próbálkozom az akvarellel is. Néha előveszem a pasztellt is. Az akrilt nem szeretem, nem is dolgozok vele.

  4. Ódor Márta avatar Ódor Márta szerint:

    Kedves Zsófi, nagyon hasznos a festék összefoglalód, köszönöm.
    Én St Petersburg, és a Van Gogh akvarell festéket használom leginkább, de látom, hogy a határ a csillagos ég…, a választék és az árak terén is. Néha anilint is használok, annak sokkal erőreljesebbek a színei.
    A tinta is izgalmasnak tűnik, jó hogy írtál róluk !

  5. Krechova Katalin avatar Krechova Katalin szerint:

    Akvarellel kezdtem festeni, mindeféle papírra és festékkel. A színeket szerettem, és játszottam a színkeveréssel. Egy időre félbemaradt a festés. Utána jött a pasztell. Ajándékba kaptam min. 50 féle színű krétát, akkor nekiálltam pasztellel dolgozni. A többi lehetőséget kipróbáltam, de nem tanultam meg.
    Egyszerűbb pasztellel dolgozni…erős kontrasztokat nem bír el.
    Ritkán készítek nagy, A 3-as képeket, ezek többnyire ajándékba készülnek.
    A kis a4-es képeket dossziéban tartom

  6. Jakab Judit avatar Jakab Judit szerint:

    Kezdőként még csak az akvarellt próbáltam, de szívesen kipróbálnám az akrill festést is.