Zenére festés: amikor szárnyal a lélek, szárnyal a fantázia, és táncol az ecset…

Kedves ...sok éve, amikor az első kurzusaimat elindítottam, ez a feladat volt a legkedveltebb, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Hogy miért? Mert különleges, és mégis bárki képes rá! Te is… Olyan gátlásokat old, amik eddig talán téged is megakadályoztak abban, hogy önfeledten alkoss…

Zenére festés…
Mit jelent pontosan?

Egy igazán kreatív folyamat, mely során a zenéhez színeket, formákat társítasz, és hagyod, hogy azok spontán megelevenedjenek a papírodon! Átélheted milyen az, amikor szárnyal a lélek, szárnyal a fantázia, és szinte magától táncol az ecset… :)

Hogyan vágj bele?

Szükséges eszközök:

Én akvarellel festettem, de Te választhatsz akár mást is (pl. akril festék + festővászon). A lényeg nem az eszközökön van most, hanem magán az élményen!

  • akvarell festék (én ezzel festettem: Sakura Koi szilkés akvarell festőkészlet)
  • 1 ecset (ezúttal egy egyszerű IKEA gyerek körecsetet használtam, MALA – filléres cucc, de nagyon jó!)
  • akvarell papír (én ezt használtam: Hahnemühle akvarell képeslap fém dobozban)
  • dunsztos üvegben víz
  • rajztábla
  • papír ragasztó szalag (sima kitakaró szalag)

Ha Te is az akvarellt választod, akkor így készülj fel:

A papírt ragaszd fel a ragasztószalag segítségével a rajztáblára. Elég, ha pár milliméternyit takarod le a széleket. Ez megakadályozza, hogy felhullámosodjon a papír, illetve nem mozdul majd el festés közben. Leszedve pedig szép keretet ad majd a képnek a vékony fehér sáv.

Felkészültél?

Így fess a zenére:

  • Válaszd ki ehhez a feladathoz az egyik kedvenc zenédet, és indítsd el a lejátszón!

  • Dőlj hátra a székben, csukd be a szemedet, és pár percig csak hallgasd a zenét!

  • Próbáld meg teljesen átadni magadat a zene hangulatának, és társíts színeket a zene stílusához! Válaszd azokat a színeket, amik először eszedbe jutnak a zenéről! Ne gondolkodj túl sokáig ezen, légy spontán!

  • Ha túl konkrét képek, emberek, helyszínek vagy emlékek jönnek elő a zenehallgatás kapcsán, ne akard őket pontosan ábrázolni – hagyd, hogy egyszerűek legyenek, vagy csak színekbe csomagolt érzések, pacák formálódjanak, amik csak számodra bírnak pontos jelentéssel. ;)

  • Ne törekedj rá, hogy a kép bármi konkrétat ábrázoljon! Egy színhangulat legyen, ami felidézi neked a zene hangulatát, vagy egy olyan atmoszférát, amit a zenéhez tudsz társítani. Spontán alakítsd a formákat, ne tervezd meg előre!

  • Kísérletezz a színkeveréssel! Próbáld meg felfedezni Te magad, miből mit tudsz kikeverni! Bánj bátran az ecsettel, és keverj minél többféle árnyalatot azokból színekből, amiket először kiválasztottál! Ha pl. a kék színt választod, keverj ki minél többféle kéket: fehérrel keverve világosabb, feketével keverve sötétebb lesz, keverhetsz hozzá egy csepp pirosat, ha a lila irányába szeretnéd elvinni, vagy egy kis sárgát, ha zöldesebbé szeretnéd varázsolni.

Próbálj meg minden olyan gondolatot elűzni alkotás közben, ami ezekhez hasonló:

“Mi lesz, ha elrontom?”
“Mit szól hozzá más?”
“Vajon szép lesz?”
“Tetszeni fog?”
“Felismerhető lesz?”

Nem kell félned semmitől, ezt magadnak fested, és csak azért, hogy megtapasztald, milyen a zenére festés! Maga az élmény elindít benned valami olyan kreatív folyamatot, amit tudatosan, megtervezve, az eredményre koncentrálva soha nem tapasztalnál meg.

Ez egy kreatív szárnyalás, amire Te is képes vagy!
Ha elsőre nem sikerül, mert bármi megzavar, eltereli a figyelmed, vagy kudarcot okoz, ne törődj vele, majd legközelebb sikerül! Csak lazán!

Nézd meg, én milyen képet festettem az egyik kedvenc zenémre:

(Zene: Jason Shaw akusztikus gitár zenéje)

Tetszett a zenére festés?

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló