Gustave Courbet
A művészettörténet híres autodidakta alkotói – 1. rész

Gustave Courbet – A festő stúdiója

Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki a saját erejéből, a saját útját járva, mindenféle művészeti iskola elvégzése nélkül váljon híres és elismert művésszé?
Istenadta tehetség?
Egyedi stílus?
Kitartó gyakorlás?
Szorgalom?
Szerencse?
Mások támogatása?

Érdekes kérdés… minden művész útja más és más. Téged – mint hobbi alkotót –
biztosan motiválni fog, ha megismerkedsz a világ leghíresebb autodidakta művészeivel. Még engem is meglepett, milyen híres művészek kerülték az iskolát! :)

Fogadjátok szeretettel az unokatestvérem, Untsch Kata vendégcikk-sorozatát. Kata a MOME design és művészetelmélet szakán végzett, jelenleg a design és művészetmenedzsment szakon tanul, és természetesen a festőpartyk hivatalos asszisztense.

Kata egy sor autodidakta művészről gyűjtött anyagot, illetve tanulmányozta a művészetüket. A téma nagyon izgalmas, és sok új infót, illetve motiváló dolgot tartogat számunkra, ezért a művészeket egyesével mutatjuk be. A sorozatban később még több híres autodidakta művészről rántjuk le a leplet. Mind egy-egy új blogbejegyzésben szerepelnek majd.

Hubert Robert – Louvre

Ahhoz, hogy az autodidakta művészekről szóljunk – vagyis azokról az alkotókról, akik nem részesültek hivatalos művészetoktatásban – egészen a művészeti iskolák fénykoráig szükséges visszanyúlni. A nyugati művészeti világban az 1635-ben alapított párizsi Francia Akadémia tanításai fektették le a művészetoktatás alapjait. Az akadémia egyeduralma a modernizmus kibontakozásával – azaz a realista festőiskola kialakulásával – együtt dőlt meg, amikor a Visszautasítottak Szalonja egyfajta lázadásként felkarolta a hivatalos éves kiállításból kitagadott, nem konvencionális stílusban alkotó művészek munkáit. Az intézményen kívüli művészek fejében a magot mégis a felvilágosodás korabeli gondolkodók ültették el, akik azt vallották, hogy az emberközpontú, észérvű gondolkodás feljebb való a hagyományos hatalom által diktált normák elfogadásánál.

Kis idő múlva a művészek aktívan elkezdtek fellépni a korban népszerű művészeti akadémiák tanításai ellen, hogy egyéni stílusukat kibontakoztathassák. Ehhez a jelenséghez a romantika korabeli művészkép azaz a művészi identitás, kialakulása volt az első lépés. Ezután, a hagyományos festészet kudarcával és az akadémiai leckék elavulásával kezdetét vette az impresszionizmus határokat feszegető irányzata, ami alapjaiban írta újra a vizuális művészetekről való gondolkodást. Ezen elvek nyomán az alkotást ezentúl az akadémia szigorú szabályrendszere helyett a művész saját érzelmi világa és egyéni tapasztalatai befolyásolják.

Gustave Courbet

A legnagyobb autodidakta lázadónak a francia realizmus vezéralakját, az Ornans-i születésű Gustave Courbet-t tartja számon a művészettörténet, mivel ő elvből nem vett részt a Francia Akadémia művészetoktatásában. “Le Realism” című kiállítása az évente megszervezett, hivatalos Szalon falain kívül mutatta be a legújabb művészgeneráció realista stílusban megfestett alkotásait. Önképzése a Louvre kiállítótermeiben zajlott, ahol sorra másolta a nagy mesterek alkotásait, leginkább a spanyol, francia és holland mesterek munkáit – az utóbbiak erősítették meg abban, hogy a helyes művészeti hozzáállás a körülöttünk lévő világ és a személyes tapasztalatok dokumentációját jelenti.
A realista festészeti stílusban nem a tökéletesen megtervezett ecsetvonásoké vagy formáké volt a főszerep, hanem a spontán ecsetkezelés által létrejött mindennapi témák, a körülöttünk lévő valóság képi megnyilvánulása. Ez a tendencia az előző korstílusok – a romantika, illetve a neoklasszicizmus – múltba révedő, jelentől eltávolodó hozzáállását, illetve a francia festészeti hagyományokat tagadó művészeti reakció.

Gustave Courbet – “Gabonaszitáló”

Festészetének témáját a parasztemberek mindennapjai jelentették: erős politikai identitása miatt fontosnak tartotta azt, hogy rávilágítson az alsóbb néprétegek aktuális problémáira. A realista festőiskola kiemelkedő alakja volt még a szintén paraszti témáiról ismert Jean-Francois Millet és a társadalomkritikus karikatúráiról elhíresült Honoré Daumier is. A realista festők hatalmas művészettörténeti befolyással voltak a következő generációkra, mivel teljesen elszakadtak az addig ismert művészeti hagyományoktól, ezzel új dimenziót
nyitva a vizuális ábrázolás világában.

Most következzen 5+1 híres Gustave Courbet festmény:

Fiatal falusi hölgyek (1852)

Szélvihar (1865)

Temetés Ornans-ban (1850)

Jo, a gyönyörű ír lány (1866)

Szajna-parti kisasszonyok (1857)

A kétségbeesett (1845)

A sorozat részeként hamarosan egy újabb híres autodidakta művésszel ismerkedhetsz majd meg.

Addig is, kérlek, írd meg, hogy tetszett a fenti bejegyzés!
Számodra motiváló-e, ha hasonló autodidakta művészeket is megismerhetsz?

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

19 hozzászólás a(z) “Gustave Courbet
A művészettörténet híres autodidakta alkotói – 1. rész
” bejegyzéshez
 1. AvatarTriebné Kurucz Julianna

  Szia Zsófi!
  Nagyon inspiráló és érdekes a mostani leveled!
  Szívesen olvasnám a folytatást!
  Köszönöm, hogy bár korábbi tanfolyamaidon vettem csak részt, rendszeresen küldesz tájékoztató anyagokat!

  Szép nyarat, további jó ötleteket és alkotást kívánok: Julianna

  Válasz
 2. AvatarGermán Béláné

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm a cikket ,nagyon tetszik ,várom a folytatást!Üdvözlettel:Gyöngyi

  Válasz
 3. AvatarEverling Jánosné

  Köszönöm a cikket , tetszett, várom a folytatást!Üdvözlettel: Everling Kati

  Válasz
 4. AvatarUrgyán Jánosné

  Kedves Zsófi!

  Nagyon tetszett a cikk. Megismertük miért festett külön, mi volt a téma, ami különösen érdekelte. Szívesen olvasnék bővebben az életükről. Hogyan kezdődött a festés ezeknél a művészeknél, milyen közegben éltek, milyen sikereket értek el? A cikkben említett művész esetében tetszik, hogy a képek “élnek”. Nem egy művészien beállított, szinte mozdulatlan, vagy barokkos stílus, túl cicomás illetve sötét nyomasztó, bús képeket látunk. Látszik az emberek éltek és éreztek. Ez a remek festő megörökítette nekünk.
  Üdvözlettel: Viktória

  Válasz
 5. AvatarHorváth Julianna

  Nagyon tetszett, nálam színekkel töltött meg egy fehér foltot. Szívesen olvasnék többet, hol találhatok további részleteket a művészről?
  Én is köszönöm a leveleket, egy előző hozzászólóhoz hasonlóan én is régebben végeztem a “tanfolyamokat”, és örülök, hogy még benne vagyok az adatbázisban, sokat jelent nekem!
  További szép nyarat kívánok!

  Válasz
 6. AvatarTevelyné Bosnyák Zsuzsanna

  Kedves Zsófi! Ezt a festőt eddig nem ismertem, de nagy hatással vannak rám a képei.
  Szívesen olvasom az ilyen ismertetéseket, köszönöm!

  Válasz
 7. AvatarHajnal Zita

  Kedves Zsófi!
  Nagyon szuper ötletnek tartom ezt a festőkről szóló sorozatodat. A művészetet terjesztése soha nem lehet hiábavaló. Így vagy úgy, de mindenképpen építően hat az emberekre. Ma ismét megismertem valami újat. Köszönöm. Várom a további festőket.

  Válasz
 8. AvatarKeresztes Lászlóné

  Igen nagyon tetszett,főleg két kép a falusi hölgyek,és a szélvihar.
  Köszönöm hogy lehetőség nyílik ilyen nagyszerű müvészek megismerésére.Üdvözlettel.

  Kereszetesné Teri

  Válasz
 9. AvatarMarossy Margit

  Kedves Zsófi!
  Nagyon tetszett a blogbejegyzésed, s örömmel várom a folytatást- Szinte hihetetlen, hogy valaki autodidakta módon ilyen remekül megtanuljon festeni..Persze ehhez tehetség és kitartás, akaraterő is szükséges.
  Örülök,hogy rád találtam az interneten, mert sok segítséget adtál a próbálkozásaimhoz.
  Tetszik a Művésznaplód is.
  Kellemes nyarat kívánok
  Margit

  Válasz
 10. AvatarSziliné Varga Erika

  Kedves Zsófia!
  Lehetôsegeimhez mérten, mindig figyellemmel kisérem az emailket☺
  Nagyon inspirláoak és rajzogato amikor idõm engedi😕
  Pár napot tõltõttūn Hajdúszoboszlón és a Wellnessben elkezdtem a mûvésznaplóban egy virágot kiszinezni. Aznap jó kedvem volt és szinesre festettem,de másnap ért egy kissebb trauma ,ezérr sôtétre színeztem a hátteret😢
  Odajõtt hozzám a masszôrhõlgy , megkerdezte, mi alapján valaszom ki mit szinezzek?😕
  A valaszom: a rajz választ engem. Megérezte,hogy nincs rendben valami a lelkemmmel.
  Behívott és megmasszírozta beszelgetés kõzben mindkét karomat.
  Nagyon jól esett a tõrôdés☺
  Családom nem érti meg az érzeseimet, úgy mit egy idegen😢
  Sokkal jobban éreztem utána magam!😊
  Ez egy ujjabb tapaszralás bolt az életemben..
  Ebbôl is sokat tanultam !
  Õrõmmelforgatom a mûvésznaplót, jókor kaptam meg…😍
  Ūdvõzlettel: Sziliné Varga Erika❤

  Válasz
 11. AvatarVarga Mónika

  Kedves Zsófi, minden írásodat, így a fenti rövid “művtöri” órát nagyon szeretem, örülnék a folytatásnak. Móni

  Válasz
 12. AvatarPapszt Lajosné/Erzsébet Papszt

  Szia, Zsófi!
  Ma olvastam el a blogodat.Nagyon köszönöm az autodidakta festők bemutatását.Szuper, hogy továbbképzésben , ismeretfrissítésben lehet részem.Imádtam anno is a művészettörténetet.Köszönet Katának és neked a remek gyűjteményetekért és a megosztásért.
  További jó munkát kívánok nektek, jó egészséget.

  Baráti üdvözlettel ,puszival :Papszt Lajosné Erzsi

  Válasz
 13. AvatarNász Mártonné

  Igen nagyon szeretem a kivételes embereket. Nagyon tehetségesek és kitartóak. Nagyon sokat dolgoznak az elképzelésük megvalósitásáért. Nagyon szépen köszönöm.

  Válasz
 14. AvatarKeresztes Lászlóné

  Igen nagyon tetszett,köszönöm hogy láthattam ezeket a fantasztikus képeket.

  Válasz