Ne csak otthon alkoss, mozdulj ki!

Vannak művészek, akik kifejezetten a skiccelés (gyors vázlatkészítés) nagymesterei. Ők főként emberekről, épületekről, tárgyakról szeretnek gyors vázlatot készíteni, ezért szívesen mennek olyan helyekre, ahol erre rengeteg alkalom kínálkozik: pl. forgalmas sétálóutcák, turisták által látogatott helyek, buszmegálló, váróterem, pályaudvar, könyvesbolt, városi környezet, híres épületek, terek, templomok stb…

Sokan azért nem mernek kimozdulni, és a szabadban alkotni, mert él bennük egy kép ezekről a profi művészekről, akik percek alatt valósághű képet varázsolnak a lapra, közben kíváncsi járókelők sereglenek köréjük… Nem ez a cél, ezért nem is ilyen helyszíneket fogok javasolni! :)

Hová menjen alkotni, aki inkább nyugalomra vágyik, nem akar közönséget magának, és csak úgy szabadon, kötetlenül, alkotni szeretne? A válasz evidensnek tűnik: a természetbe vagy olyan helyre, ahol kevesen vannak! De pontosan hová? Sokan gátlásosak, nincsenek ötleteik, nem mernek kint alkotni, ezért most nekik szeretnék kedvet csinálni, az alábbi listával…

1) Park 

A legegyszerűbb ilyenkor elsétálni a lakóhelyedhez legközelebbi parkba vagy egy szép játszótérre. Kiváló témát adnak az alkotáshoz a fák, a sárguló falevelek, vagy akár a vidáman szaladgáló gyerekek. Egy padon ülve nyugodtan alkothatsz, a járókelők vagy a gyerekek nem fognak annyira zavarni, mint ahogy azt előzetesen elképzeled! Egy kis füzettel az öledben nyugodtan készíthetsz vázlatokat, vagy akár csak jelzés-értékű kis rajzokat, amiket aztán felhasználhatsz egy nagyobb alkotás alapjához. Van, aki már egy megkezdett alkotást visz magával, és csak folytatja – mert a szabadban, friss levegőn alkotni nagyon jó érzés! Úgyhogy menj csak bátran, és próbáld ki!

2) Kávézó terasza

Ha szereted a nyugalmat, de néha vágysz egy kis nyüzsgésre is, akkor kiváló helyszín lehet az alkotáshoz, illetve inspirációgyűjtéshez egy kávézó terasza is! Egy kávé és egy finom croissant mellé a kis asztalra odafér a vázlatfüzeted is! Ötletet adhatnak az alkotáshoz a sétáló emberek, egy utcazenész, egy szökőkút a sétálóutcán. Vagy csak maga az atmoszféra, ami kellemes érzéssel tölt el, és szeretnéd valahogy megörökíteni – akár csak a színek nyelvén – egy gyors absztrakt kép formájában. :) Add át magad a pillanatnak, élvezd, hogy nem kell sehová sietned, és nyugodtan alkothatsz!

3) Botanikus kert

Van olyan ismerősöm, akinek bérlete van a Vácrátóti Botanikus kertbe. Kiváló ötlet, mert így az ember nem halogatja a látogatást, hanem ösztönözve van rá, hogy évente többször is kilátogasson. A botanikus kert szeptemberben különösen szép, bármely padjára leülve csodás látvány tárul az ember elé. Itt aztán teljes nyugalomban lehet alkotni, nem sürget és nem zavar senki. Több vázlatot is lehet készíteni: pl. a nagy mezőről, a csodaszép, öreg fákról, a patakról, a hidacskákról, vagy a pálmaházban a különleges trópusi növényekről.

4) Állatkert

Felnőttként, egyedül az állatkertben? :) Furcsán hangozhat, de miért ne? Az állatkert nem csak a gyerekeknek jó program, különösen akkor, ha a nyugodt alkotás és az inspiráció-gyűjtés a cél! Ha egyedül mész, békésen elüldögélhetsz egy padon a “nagy tónál”, skiccet készíthetsz akár az összes flamingóról, és elbíbelődhetsz a zebra csíkjainak megrajzolásával! :) De alkotásra inspirálhat maga a környezet, a vidám hangulat, az épületek, a szép növényzet is, nemcsak az állatok. Próbáld ki, ajándékozd meg magad egyszer egy ilyen élménnyel!

5) Bárhol a természetben

Ha nem vágysz semmilyen nyüzsgésre és emberekre sem, akkor menj el kirándulni az erdőbe, és a hátizsákodba feltétlenül pakold be a kis vázlatfüzetedet, néhány színes ceruzával vagy egy kis akvarell készlettel! Érdemes egy kispárnát is magaddal vinni, hogy bárhol le tudj ülni, és kényelmesen tudj alkotni. Ha ilyen céllal indulsz el kirándulni, még a megszokott és jól ismert helyek is más színben tűnnek fel ilyenkor. Pl. ha már százszor voltál a Normafánál sétálni, de mindig “csak” sétáltál, és aztán rétes ettél, akkor most egészen más élmény lesz, ha a füzeteddel az öledben leülsz egy padra, és megpróbálod lerajzolni a tájat, ami eléd tárul. Adj esélyt tehát azoknak a helyeknek is, amiket már jól ismersz, mert most – alkotás közben – új oldaláról ismerheted meg… nemcsak a helyet, hanem önmagadat is! ;)

Jó alkotást, kellemes őszi napokat kívánok!

Tetszett a lista?
Melyik helyszín tetszik legjobban?
Hová mész majd először alkotni?

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


9 hozzászólás “Ne csak otthon alkoss, mozdulj ki!”

  1. Hédi szerint:

    Igen ,tetszett a lista.Racalmason van egy sziget, sétáló utakkal, híddal, és persze a Duna ,ha végig nézünk rajta,nagyon szép!

  2. Margaréta szerint:

    Kedves Zsófi!
    Már régen tudom, milyen kedves, tehetséges és tündéri anyuka vagy.
    Most még vannak megoldandó feladataim, de hamarosan és kint fogok a szabadban dolgozni.
    Kérlek írd emg, hol van ez a tündéri patak, amit látok, Botanikus kert…
    Köszönöm, sok-sok szép munkát ,remek ötleteket kívánok.
    Ölel: Margaréta

  3. Éva szerint:

    Köszönöm az ötleteket, inspirációkat, a gondoskodást!

  4. Molnár Józsefné szerint:

    Szia Zsófi!
    Amiket most bemutattál és ajánlottál, mind jó hely lehet az alkotáshoz, nekem először a botanikus kert és a park tetszett meg.
    Köszönöm a tippet.
    Üdv. Anna

  5. Dánielné Enikő szerint:

    Köszönöm szépen Kedves Zsófia!

  6. Maruzsné Kovács Éva szerint:

    Köszönöm a listát, különösen az állatkert indította be a fantáziámat. No, de egy erdős domboldalon élek, körben dombok, erdők, sőt, legelő lovak is, mellesleg házak. Szóval elég kiülni az erkélyre…Megyek is…

  7. Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    nagyon jó a lista, mindegyik tetszik, de legjobban az, hogy „bárhol a természetben”. 2 napja jöttem vissza egy nyaralásból és a sétány fái csodálatosak voltak. Sokáig tudtam volna nézni azokat! De megihletett egy barátságos szarka is a tábor közepén. Köszönöm az ötleteket!!!

  8. Kargel Gézáné szerint:

    Kedves Zsófia!
    Nagyon tgetszett a gyönyörű képpekkel való biíztatás. Hirtelen mindegyiket választanám. Aváci Arbarétumban már többször jártam, és megint szeretnék oda elmenni, de itt a lakóhelyemen van egy Láprét nevű változatos növénaekkel vadvirágokkal, gyógynövényekkel madarakkal teli hatalmas szépség. Sokan kutyát is sétáltatnak, de soha nincsenek túl sokan és mindíg található természeti újdonság. Lehet, hogy ott kezdem a rajzolás szemszögéből nézni a természetet.
    Köszönöm az inspirációt
    Szeretettel Zsuzsa

  9. Szilvia szerint:

    Sokáig gondolkodtam a folytatáson. Örülok,h a festés jelen lesz az életemben. A kapcsolattartásunkban az jelenthet prolémát, h az email címem valójaban nem nagy D betűvel, hanem kis d betúvel kezdődik. Üdv. Sz
    .