Segítő gondolatok egy jó könyvből…

Egy szuper jó könyvet szeretnék neked bemutatni, ami abban segít, hogy hogyan tanulj meg bízni önmagadban és hogyan találj rá a belső bölcsességedre, akár alkotásról, akár hétköznapi tevékenységekről van szó… Amisha Ghadiali: Intuíció című könyvét ajánlom, ezt olvasom most.

“Az intuíció velünk született képesség – olyan mélyről jövő, ösztönös tudás, amihez nem gondolkodás útján jutunk el. Mai világunkban azonban rengeteg a zavaró külső tényező, ami miatt korlátozottan férünk hozzá, és belső bizonytalanságunk is gátolhat abban, hogy a megérzésünkre hallgassunk.”

Te szoktál úgy alkotni, hogy csak a megérzéseidre hallgatsz, és egy belső késztetésnek engedve hagyod, hogy szabadon alakuljon a rajz vagy a festmény? Én általában akkor érzem jól magam, ha így alkotok, és nem kell megfelelni külső elvárásoknak (pl. hogy a kép hasonlítson valakire, valamire, esetleg teljesen hűen tükrözze a valóságot). Mert ha erre törekszem, akkor valahogy háttérbe szorulnak az ösztönös érzések, és előtérbe kerül a gondolkodás, ezáltal az alkotás sem lesz olyan szabad szárnyalás.

Az írónő így ír erről:

“A művészek az intuícióikkal együttműködve élnek; ez súgja meg a zenészeknek, a képzőművészeknek és az íróknak, hova tegyenek még egy ecsetvonást, vagy mit írjanak a papírra. Sok zenész számol be arról, hogy belső hangján hallja a dalokat, a kész szöveggel és akkordokkal együtt.”

Tetszik, amit ez a könyv közvetít. Először részletesen bemutatja, mi is az intuíció, egészen egyszerű példákon keresztül. Nagyon közvetlenül szólítja meg az olvasót, pl. megkérdezi, éreztem-e bármikor, hogy zsigeri megérzésem van egy helyzetben, és nagyon jó példákat sorol…Ezáltal rávezet arra, hogy az élet mennyi területén működnek bennünk ezek az intuitív érzések, és milyen hasznosak tudnak lenni!

Nemcsak az alkotásban, hanem az élet bármely területén fejleszthető az intuíció, és az ember kiegyensúlyozottabbá válik tőle, hiszen könnyedén tud majd kapcsolódni a legbelső énjéhez. Ha valaki aktívan használja ezt az ösztönös képességét, akkor nem csak úgy sodródik az életben, és nem mindig a külső világ elvárásainak a rabja, hanem valóban önmaga: egy igazán szabad ember.

Részletesen bemutatja a könyv, mire van szükség ahhoz, hogy kapcsolódni tudjunk ehhez a belső világunkhoz. Csendre, időre, nyugalomra, lelassulásra, rendezettebb környezetre…és mindenhez ad tippeket, hogy hogyan érdemes belevágni a változtatásba.

“Kultúránk szinte dicsőíti az állandó elfoglaltságot, ezért folyamatosan nagy nyomás alatt vagyunk. Ha erősebb kapcsolatot akarsz kiépíteni az intuícióddal, először helyet kell teremtenek ennek a változásnak, és hallgatnod kell a belső bölcsességedre. A hely lehet fizikai tér az otthonodba vagy a munkahelyeden, lehet idő mint tér, vagy értékes, önmagadra fordított figyelem.”

Sokféle módszert és gyakorlatot bemutat a könyv: van benne szó jógáról, táncról, zarándoklatról, digitális detoxról, a gyermeki “éned” megszólításáról, megbocsátásról, meditációról, a természethez való kapcsolódás lehetőségeiről, naplóírásról, hangterápiáról, vizualizációról… csupa olyan lehetőségről, ami segít megtalálni a benned is rejlő ösztönös képességet, és működésbe hozni azt.

Az egyik fejezet például arról szól, hogyan szelídítsd meg a belső kritikusod… Azt hiszem, ez nagyon sokunknak hasznos téma. Biztos Te is éreztél már olyat, hogy azért nem ment az alkotás, mert folyton bíráltad, ostoroztad magad közben, és elégedetlen voltál az alkotásoddal, hogy “milyen csúnya, milyen béna, milyen gyerekes, vagy csak nem olyan, mint amilyennek szeretnéd…”

“A belső kritikus veszélyt jelent az intuíciódra, mivel megakadályoz abban, hogy hallgass az útmutatására, és szabad légy. Gyakran olyan hangos, hogy elnyomja a belső gondoskodó hangot, amely biztat, és önmagad iránti együttérzésre szólít. Ha a te belső kritikusod is túlságosan felfuvalkodott, meg kell szelídítened!”

… és aztán sorolja a tanácsokat, hogy ezt hogyan érdemes. Nagyon felszabadító, megnyugtató, jó érzés olvasni ezt a könyvet!

Szeretettel ajánlom neked, tényleg nagyon értékes és szép kiadvány, praktikus tanácsokkal, amiket nagyon jól rendszerez a könyv. Ennek köszönhetően nemcsak úgy használható, hogy az első betűtől az utolsóig elolvasod, mint egy regényt, hanem bármikor, amikor elcsendesedésre, értékes énidőre vágysz, leemeled a polcról, és belelapozol, egy-két gondolatot elolvasol.

Jó olvasást kívánok!

Tetszett a könyvajánló?
Van hasonló jó könyv a témában, amit ajánlanál?
Oszd meg velem egy hozzászólásban!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


12 hozzászólás “Segítő gondolatok egy jó könyvből…”

  1. Alm Katalin szerint:

    Köszönöm, Zsófi!
    Nagyon felkeltette az érdeklődésemet ez az ajánló.
    Igen érdekesek voltak a bemutatott részletek.
    Nekem, ezt biztosan tudom, hasznos lenne.
    Mindenképpen megpróbálom beszerezni.
    A. Katalin

  2. Ági szerint:

    Szia Zsófi!
    Nagyon jó, hogy ajánlasz könyveket, filmeket, mert a léleknek is kell a ” táplálék”. :) Megyek is beszerezni ezt az újabb csodát.
    Az én kedvenc könyvem, a mélypontokon a bibliám: Julia Cameron: A Művész Útja

    Sok-sok köszönet: Ági

  3. Eta szerint:

    Kedves Zsófia!
    Nagyon tetszett a könyv ajánlatod, hogy fejlesszük a képességeinket. Nagyon hasznos ez a könyv mindannyiunk számára.
    Csodás ez a blogod.
    Köszönet a sok-sok munkáért.
    Nagyon tetszenek a képeid is.

  4. Nagy Ilona szerint:

    Szia Zsófia!Nagyon jókor jött az ajánlott könyv pont erre van szükségem és gondolom többen vagyunk így.Fromm vagy Freitag könyveket olvastam saját magam megtalálása felépítése érdekében sokat segitettek a megértés önbizalom magamra találás szeretet terén.Mivel a külvilág igyekszik az ember lelkét szellemét tudatát teljesen összezavarni és az önbizalmát letaposni nehéz rátalálni önmagunkra a saját belső hangunkra a fentiek valamint a belénk szugerált félemeink miatt.Ezek megértésében leküzdésében nagyon sokat segítettek a szerzők könyvei.Azóta tudom ki vagyok és bátran vállalom magam minden hibámmal együtt, azóta sokkal erősebben és biztosabban működik a „belső” hang , jobban értem az emberek megnyilvánulásait is.S zivesen olvasok minden olyan könyvet ami ebben tovább fejleszt segít.Üdvözlettel Ilona

  5. Molnár Józsefné szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm a könyvajánlót, élek vele.
    Anna

  6. Vágási Mária szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm a könyvajánlót, mindenképpen beszerzem.
    Mária

  7. Kargel Gézáné szerint:

    Kedves Zsófia! Nagyon köszönöm a bátorító leveledet.Úgy érzem, hogy nagyon emberismerő vagy, illetve a művész lelked már ismeri,hogy milyen nehézséggel küzdök én is, /igaz én korábban nem festettem/ pld a küldött festésre inspiráló feladataidnál én is a te általad húzott ecsetvonásaidat akartam követni. Nagyon tetszik ez a könyv , amit tanácsoltál. Feltétlen be fogom szerezni. Köszönettel: Zsuzsa

  8. Völgyesiné Zováth Mária szerint:

    Köszönöm Zsófi, nekem.nagyon tetszett a könyvajánlód.Azt hiszem számomra nagyon hasznos lehet.

  9. Szalay Oszkárné szerint:

    Köszönöm az ötletet. Vannak inspirációim, és amikor időm is van hozzá, megvalósítom. Most is van de nem írok róla. Talán én is tudok Neked ajánlani egy különösen jó könyvet (bár ez nem a festésről szól) Masaru Emoto , Jürgen Fliege A víz gyógyító ereje. Szívesen olvasom azt, amit írsz. Köszönöm

  10. Bereck Marcsi szerint:

    Kedves Zsófi! Nagyon köszönöm az ajánlást. :) már csak gyakorolni kell. Szép napot!

  11. Gertner Lajosné szerint:

    Kedves Zsófi!
    Megvettem a könyved elég sűrűn lapozgatom.
    Jó ötleteket találtam benne. Köszönöm az érdeklődésed.
    Üdvözlettel : Zsike

  12. Csikós Zsuzsanna szerint:

    Köszönöm a könyvajánlót.Nagyon érdekesnek találom. Szivesen olvasok ilyeneket. Megpróbálom beszerezni.