Soha nem fogják elvenni a kedvem

Idén is szeretnélek tovább inspirálni, motiválni az alkotásban. Teljesen mindegy, milyen technikában szeretnél elmélyedni, és hogy a rajzolás vagy a festés érdekel-e jobban! Egy biztos: ihletre, inspirációra, új lendületre minden művésznek és minden alkotni vágyó kezdőnek, haladónak, művészlelkű embernek szüksége van.

Néha nem egyszerű, tudom…néha elmegy a kedvünk, nem jön az ihlet, és csak mások alkotásaiban gyönyörködünk, esetleg irigykedünk, mert tudjuk, mi nem tudunk hasonlót alkotni. De nem is kell feltétlenül!

Minden lendületet adhat, még az is, ami esetleg messze meghaladja az eddigi próbálkozásainkat, alkotásainkat! Van, hogy egy kellemes hangulatú hely, egy jó kiállítás, egy jó élmény valamelyik barátunkkal, olyan ösztönzően hat az alkotásra, hogy attól kapunk szárnyakat, és nem feltétlenül attól, hogy bizonyos technikákban próbáljuk tökéletesíteni a tudásunkat.

Persze tudom, azt is kell időnként… De én abban hiszek, hogy az ösztönös képességek is szuperül előcsalogathatók, csak kell a szikra, ami beindítja… Ehhez próbálok neked segítséget nyújtani, hogy egy-egy levelem hatására úgy érezd, hirtelen alkothatnékod támad! :)

Olyan sok kedves visszajelzést kapok, nagyon feldob, mikor valaki ír, hogy “köszi, megkaptam a küldeményed, és annyira lázba hozott, hogy együltő helyemből elolvastam, és sok éves halogatás után most tényleg belevágtam a festésbe”… és ehhez hasonlóak.

… és persze van olyan is, aki nem ennyire pozitív :) Kapok olyan levelet is, amiben valaki szidja a képeimet vagy elküld melegebb éghajlatra… csak egy párat idéznék: “nem való neked a festés, sem a rajzolás, valami nagyon mással kéne foglalkoznod” vagy: “nem tetszenek a képeid, nincs bennük semmi valóságos” és sok ezekhez hasonló vagy még durvább megfogalmazása annak, hogy nekik nem tetszik amit csinálok, és nem is értik, miért ezzel foglalkozom.

Legutóbb a halottak napjához kapcsolódó festményemhez írta valaki, hogy ennek semmi köze az ünnephez, ezen elefántcsordák vonulnak a bozótosban (persze én hiába nézem, nem látok benne elefántokat, csak az emlékeimet, amik a családtagjaimhoz kötnek).

Megsértődhetnék ezeken, de már megedződtem. :) Eleinte persze, rosszul esett, de rájöttem, egész egyszerűen nem tetszhet mindenkinek, amit csinálok! Sőt, talán az a jobb, ha csak bizonyos körben népszerű az, amit csinálok, és nem feltétlenül kell, hogy tömegek lelkesedjenek a képeimért.

Ezt azért írom neked, hogy Te is biztos kaptál már negatív kritikát, ami elvette a kedvedet az alkotástól. Látod, én is kapok negatív kritikát… :) De soha nem fogják elvenni a kedvem az alkotástól!

Nemcsak azért, mert érzelmileg el tudok határolódni ezektől, hanem azért is, mert az alkotást elsősorban nem azért csinálom, hogy mások gyönyörködjenek benne, hanem azért, mert számomra jó érzés festeni, és érzéseket megjeleníteni, önmagamat kifejezni. Ha ebben egy kívülálló (legyen az családtag, barát vagy Te, kedves olvasó is örömödet leled, az természetesen egy jó érzés, és lelkesítően hat rám!), de nem ez a legfontosabb.

Kívánom, hogy Te is megleld az alkotásban ezt a fajta örömöt, és legyen egy kis birodalmad, ami csak azért van, hogy Te ott jól érezd magad, és ki tudj teljesedni!

Akik kritizálnak (nem építő jelleggel, hanem inkább bántóan!), azoknak általában nem veled, vagy az alkotásoddal van problémájuk, hanem saját magukkal, és a kritizálás formájában vezetnek le valamilyen feszültséget – de ezt nem kell magadra venned! Mondd is ki bátran: oké, értem, hogy neked nem tetszik, de nekem jó érzés volt ezt megfesteni! Ennyi.

… végezetül egy listát szeretnék adni neked, amit kitűzhetsz a kis alkotósarkodban, és ami január minden napjára ad egy kis ihletet az alkotáshoz. Bármelyiket kiemelheted ami megfog, és alkothatsz a hatására! Szerepelhet a képen maga a szó, vagy akár valami olyasmi, amire asszociálsz a hatására! Izgalmas így alkotni, kicsit megdolgoztatja a kreatív agyféltekénket!

Neked melyik tetszik? Melyik témában rajzolnál vagy festenél egy képet? Írd meg egy kommentben!

Ezekkel a fenti gondolatokkal és a januári ihletadó listával kívánok neked békés, boldog új évet és sok-sok örömteli alkotással töltött időt!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


42 hozzászólás “Soha nem fogják elvenni a kedvem”

  1. Durajdane Sirokman Ágnes avatar Dr Durajdáné Sirokman Ágnes szerint:

    Köszönöm Zsófi a listát.
    Nagyon jó ötletek.

  2. Nagy Êva szerint:

    Kedves Zsófia!
    Minden szavaddal, gondolatoddal egyetértek. Pont így gondolom én is. Már jó ideje kapom tőled a leveleket és mindig elolvasom, inspirálódok, pedig nem vagyok művész, csak szeretek csendben alkotni. Kipróbálni új dolgokat. Például a karácsonyi olaj pasztell technikával készült képeslap készítést a 8 éves unokámmal kipróbáltuk. Csodaszép képek készültek, ajándék lett belőle.
    Köszönöm szépen, és alkotásban, szépségben ,egészségben gazdag boldog új évet kívánok! Éva
    Ja, a lista: kristály, titkos ajtó, jégcsap…

  3. Rita Máté szerint:

    Kedves Zsófia
    Mindig nagy örömmel olvasom a leveleit .Hatalmas kíváncsisággal nézem az alkotásait, azt ahogy megosztja velünk, azokkal akik szeretnek, vagy szeretnének valamit alkotni. Köszönöm és arra kérem hogy folytassa ezt.

  4. Korpás Árpádnè szerint:

    Kedves Zsófi!
    Először is Boldog Új Évet kívánok neked.
    Aztán pedig köszönöm a szép, bátorító leveled, nem is hiszed milyen jól jött.Pont a minap volt egy negatív megjegyzés egy kèpemhez- megsugom közeli hozzátartozótól –
    aminek hatására összekentem a képet, de érdekes módon sokkal jobb lett.
    És igazad van, ha mindenkinek meg akarnék felelni, nem tudnék örülni az alkotásnak.😊❤️

  5. Zsu szerint:

    Kedves Zsófi!
    Most – ebben a pillanatban – a szürkéskék, a messzeség és a csönd hoz hangulatba. Köszönöm az írásodat.
    Szeretettel
    Zsu

  6. Vinczéné Sáró Erzsébet szerint:

    Szia Zsófi!Olvastam a leveled.Igaz én a realisztikus művészetben érzem otthon magam de nagyon sokszor Te inspirálsz engem egy újabb kép megfestésére.A képeidet csodálva eszembe jutnak az álmaim mert színesben álmodom.Köszönöm az élményeket melyeket megosztasz velünk.Régi követőd vagyok és kívánok minden jót a munkádhoz.Lizi.

  7. Vágási Mária avatar Vágási Mária szerint:

    Kedves Zsófi!
    Minden leveledet szeretem, és inspirációval tölt fel. Nekem a januári
    ihletadóból a csend, felhő, kristály, mindenség, messzeség ami megfog.
    Köszönöm a leveledet, és Neked is csodás alkotásokat, örömöt, boldogságot
    kívánok az újévre.
    Szeretettel, Mária.

  8. Mariann szerint:

    A cseppet téma érdekelne, a kristály ábrázolása.
    Köszönöm.

  9. Linda szerint:

    Drága Zsófi, köszönöm érzéseid megosztását. Igen, nehéz lesz a szív a bántó szavak hallatán. De, elidőzni rajta veszélyes. Hálával tölt el, hogy jó akadály ugró vagy 🥳 Fess, fess, fess,! ❤️ Az ajánlatok ból a lámpafényt választom. Köszönöm. Ölellek szeretettel ❤️

  10. dr. Nagy Attila Lászlóné Marikától! szerint:

    BUÉK !

    Szia Zsófi! Köszönöm, hogy gondoltál rám és elküldted nekem a rengeteg ihletet adó ötletek tárházát. Nekem már az is ajándék tőled, hogy megosztod velem a gondolataidat!
    Két szó érintette meg a lelkemet… az egyik a „lábnyom” és a másik a „mindenség”… Elképzeltem, amint a kicsi lábnyom halad előre, a távoli mindenség felé és egyre szaporábban halad. Ott várja őt a virágoktól illatozó mező, és amikor odaér, boldogan lefekszik a virágok közé, és azt mondja nekik: ” sziasztok, megérkeztem ”
    Boldog vagyok, hogy a barátodnak érezhetem magam!
    Nagyon sok szeretettel !

  11. Csepeli Marianna avatar Csepeli Marianna szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm a bátorító leveled és az ihletet adó, előcsalogató támogató listádat. Az ajánlatokból több szó fogott most meg: lendület, lámpafény, zuhatag és ihlet.

  12. Maruzsné Kovács Éva avatar Maruzsné Kovács Éva szerint:

    Köszönöm, köszönöm! Szeretem az ihletadó naptárjaidat! (Még őrzöm és használom a régebbit is.)

  13. Kiss Melinda avatar Kiss Melinda szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon jókor jött ez a biztató leveled, nagyon „leültem” már pár hónapja. Most tudom, mit akarok, amint időt szakítok rá, mert amint végigolvastam a támákat, a szavakat, kettőnél meg is jelent a kép: a „lábnyom” az egyik, és a „lámpafény” a másik. Alig várom, hogy hozzáfogjak.
    A legjobban az vette el a kedvem, hogy a barátnőm ugyan nem tagja festőcsoportnak vagy iskolának, de rengeteg ideje van és ügyes is, és olyan szépeket alkot, hogy elvette a kedvemet a festéstől. Amint elképzeltem valamit, azt éreztem, hogy az övéi szépek és én úgysem tudok olyan színvonalút alkotni :(
    Most erőt veszek magamon, rövidesen közzéteszek valamit, biztos vagyok benne.
    NAGYON KÖSZÖNÖM a szavaidat, egy igen kedves, odaadó kis hölgyet ismerhettem meg Benned, gratulálok ahhoz, amit csinálsz és ahogyan csinálod.
    Szeretettel
    Melinda

  14. Gyurecs Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi !

    Kívánok sikerekben gazdag Új Évet.
    Nekem minden munkád nagyon tetszik, örülök,hogy tanulhatok tőled, nekem sok örömet ad,mások meg nem igazán érdekelnek, Aki jobban tudja csinálja jobban,. Te nagyon jól csinálod ,további sok sikert kívánok ! Szeretettel ölel Ildikó

  15. Ágoston Mária szerint:

    Kedves Zsófi!
    Már nem vagyok fiatal..,de még mindig meglep,ha valaki egy kedves festményre,alkotásra gorombaságokat ír és még el is küldi..!Jó lenne,ha ez csak bíztatásképp írtad volna az esetleges negatív visszajelzések miatt..!
    Már elég rég nem vettem elő a festékeimet..,de talán most,hogy kedvesen megszólítottál…!Veled együtt
    minden kedves festőtársnak boldog új évet kívánok és szép ihletett pillanatokat!Ágoston Mária

  16. Sövényházy Csilla szerint:

    Álom, szikra, zuhatag.
    Kiváló témák, de a legtöbbet még konkrétumokkal kellene megtölteni. Szerintem. Bár szeretem az absztrakciót is.
    Elsősorban fotózom, s bár komolyan próbálkoztam különböző képszerkesztő programok segítségével absztrakt képeket alkotni (úgy érzem, nem is sikertelenül), ma már főként a valóságot fotózom. A kompozícióban lelem meg az örömöt. Természetfotókban legtöbbször, de pl. egy esti városkép is lehet lenyűgöző.
    Festeni inkább absztraktokat szeretnék, kár, hogy nem merek nekikezdeni, nincs elég erőm, évek óta tartó rákkezelés miatt.
    A technikáid – s persze a képeid – ihletők, igazán tetszenek.
    Üdv, szeretettel, Csilla
    és BUÉK!

  17. Madarász Zsuzsa szerint:

    Kedves Zsófia! Számomra a Régi emlék című inspiráció a befutó.
    A negatív véleményt nyilvánítok pedig ne nézzék a munkáidat.
    A képeid nagyon hangulatosak, és egyediek. Üdvözlettel, Madarász Zsuzsa

  18. Ginelli Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi ! Rengeteg inspirációt felsoroltál , a messzeség , a zuhatag ami megfogott. Ha lesz időm mindkettőhöz fogok festeni.Jelenleg kis unokám három hét bölcsi szünet után ujra beteg és ilyenkor nálunk van. No coment,Üdvözlettel Idikó

  19. Ginelli Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi ! Utólag is nagyon boldog ÚJ Esztendőt kivánok szeretettel Ildikó

  20. Bartók Mária avatar Bartók Mária szerint:

    Kedves Zsófi, nagyon szeretem az írásaid, az alkotásaid pedig egyéni, különleges REMEKMŰVEK.
    A lista… jó ötlet…. a legkedvesebbek: csend, zuhatag, lendület, otthon, mindenség, messzeség, szikra, hullámzó, menedék.