Soha nem fogják elvenni a kedvem

Idén is szeretnélek tovább inspirálni, motiválni az alkotásban. Teljesen mindegy, milyen technikában szeretnél elmélyedni, és hogy a rajzolás vagy a festés érdekel-e jobban! Egy biztos: ihletre, inspirációra, új lendületre minden művésznek és minden alkotni vágyó kezdőnek, haladónak, művészlelkű embernek szüksége van.

Néha nem egyszerű, tudom…néha elmegy a kedvünk, nem jön az ihlet, és csak mások alkotásaiban gyönyörködünk, esetleg irigykedünk, mert tudjuk, mi nem tudunk hasonlót alkotni. De nem is kell feltétlenül!

Minden lendületet adhat, még az is, ami esetleg messze meghaladja az eddigi próbálkozásainkat, alkotásainkat! Van, hogy egy kellemes hangulatú hely, egy jó kiállítás, egy jó élmény valamelyik barátunkkal, olyan ösztönzően hat az alkotásra, hogy attól kapunk szárnyakat, és nem feltétlenül attól, hogy bizonyos technikákban próbáljuk tökéletesíteni a tudásunkat.

Persze tudom, azt is kell időnként… De én abban hiszek, hogy az ösztönös képességek is szuperül előcsalogathatók, csak kell a szikra, ami beindítja… Ehhez próbálok neked segítséget nyújtani, hogy egy-egy levelem hatására úgy érezd, hirtelen alkothatnékod támad! :)

Olyan sok kedves visszajelzést kapok, nagyon feldob, mikor valaki ír, hogy “köszi, megkaptam a küldeményed, és annyira lázba hozott, hogy együltő helyemből elolvastam, és sok éves halogatás után most tényleg belevágtam a festésbe”… és ehhez hasonlóak.

… és persze van olyan is, aki nem ennyire pozitív :) Kapok olyan levelet is, amiben valaki szidja a képeimet vagy elküld melegebb éghajlatra… csak egy párat idéznék: “nem való neked a festés, sem a rajzolás, valami nagyon mással kéne foglalkoznod” vagy: “nem tetszenek a képeid, nincs bennük semmi valóságos” és sok ezekhez hasonló vagy még durvább megfogalmazása annak, hogy nekik nem tetszik amit csinálok, és nem is értik, miért ezzel foglalkozom.

Legutóbb a halottak napjához kapcsolódó festményemhez írta valaki, hogy ennek semmi köze az ünnephez, ezen elefántcsordák vonulnak a bozótosban (persze én hiába nézem, nem látok benne elefántokat, csak az emlékeimet, amik a családtagjaimhoz kötnek).

Megsértődhetnék ezeken, de már megedződtem. :) Eleinte persze, rosszul esett, de rájöttem, egész egyszerűen nem tetszhet mindenkinek, amit csinálok! Sőt, talán az a jobb, ha csak bizonyos körben népszerű az, amit csinálok, és nem feltétlenül kell, hogy tömegek lelkesedjenek a képeimért.

Ezt azért írom neked, hogy Te is biztos kaptál már negatív kritikát, ami elvette a kedvedet az alkotástól. Látod, én is kapok negatív kritikát… :) De soha nem fogják elvenni a kedvem az alkotástól!

Nemcsak azért, mert érzelmileg el tudok határolódni ezektől, hanem azért is, mert az alkotást elsősorban nem azért csinálom, hogy mások gyönyörködjenek benne, hanem azért, mert számomra jó érzés festeni, és érzéseket megjeleníteni, önmagamat kifejezni. Ha ebben egy kívülálló (legyen az családtag, barát vagy Te, kedves olvasó is örömödet leled, az természetesen egy jó érzés, és lelkesítően hat rám!), de nem ez a legfontosabb.

Kívánom, hogy Te is megleld az alkotásban ezt a fajta örömöt, és legyen egy kis birodalmad, ami csak azért van, hogy Te ott jól érezd magad, és ki tudj teljesedni!

Akik kritizálnak (nem építő jelleggel, hanem inkább bántóan!), azoknak általában nem veled, vagy az alkotásoddal van problémájuk, hanem saját magukkal, és a kritizálás formájában vezetnek le valamilyen feszültséget – de ezt nem kell magadra venned! Mondd is ki bátran: oké, értem, hogy neked nem tetszik, de nekem jó érzés volt ezt megfesteni! Ennyi.

… végezetül egy listát szeretnék adni neked, amit kitűzhetsz a kis alkotósarkodban, és ami január minden napjára ad egy kis ihletet az alkotáshoz. Bármelyiket kiemelheted ami megfog, és alkothatsz a hatására! Szerepelhet a képen maga a szó, vagy akár valami olyasmi, amire asszociálsz a hatására! Izgalmas így alkotni, kicsit megdolgoztatja a kreatív agyféltekénket!

Neked melyik tetszik? Melyik témában rajzolnál vagy festenél egy képet? Írd meg egy kommentben!

Ezekkel a fenti gondolatokkal és a januári ihletadó listával kívánok neked békés, boldog új évet és sok-sok örömteli alkotással töltött időt!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


42 hozzászólás “Soha nem fogják elvenni a kedvem”

  1. Ildi szerint:

    10. Titkos ajtó
    Ezt a témakört festeném meg.