Akvarell festési tippek-trükkök kezdőknek / 3. rész: PAPÍR

Az akvarell festésnél nagyon fontos a megfelelő papírválasztás, hiszen nagyon sok vízzel dolgozunk, amit a papírnak “el kell bírnia”. Ha rossz papírt választasz, akkor az elázhat, felhullámosodhat, sérülhet a felülete, vagy akár el is szakadhat… Ha kíváncsi vagy, milyen papírokat ajánlok az akvarell technikához, olvass tovább!


Az első két részből megtudhattad, milyen akvarell festékek léteznek, és milyen ecsetet érdemes választani ehhez a technikához. Ha nem olvastad az első két részt, itt megtalálod őket:
1.rész: Akvarell festékek
2.rész: Ecset választás

Most elárulom, milyen papírra érdemes festeni az akvarellel, hogy a végeredmény igazán szép legyen.

Sajnos a profi művészpapíroknak elég borsos az áruk, viszont azért lehet találni gazdaságosabb, jó minőségű papírokat is, amik gyakorláshoz remekül megfelelnek.
Nézzük tehát, milyen szempontok szerint érdemes választani:

Hidegen vagy melegen sajtolt?

Ez az első kérdés a papír textúrájára vonatkozik. Minél durvább, érdesebb a papír felszíne, annál több pigmentet tud magába szívni. Az akvarellhez kapni melegen sajtolt (simább felületű) és hidegen sajtolt (durvább felszínű) papírt is. Az én véleményem szerint, a legszebb munkák mindig a hidegen sajtolt (“cold pressed”) papírokra készülnek, de ha van rá lehetőséged, próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, neked melyik tetszik jobban. :)

vastag akvarell papír

A papír összetétele

A papír készítéséhez általában fa vagy gyapot cellulózt használnak. A fával az a gond, hogy lignin tartalma miatt egy idő után elszíneződik, tönkremegy. A gyapot cellulóz azonban, a pamut rostjainak köszönhetően sokkal erősebb, mint a fa cellulóz, ráadásul sokkal jobban szívja a vizet is, ami ugye az akvarellhez elengedhetetlen.
Az akvarell festéshez tehát válassz savmentes, magas gyapottartalmú papírt.

A papír súlya, vastagsága

A különböző technikák közül, talán az akvarellhez szükséges a legnehezebb papír, súlyuk általában 200-300 g/m² között vannak. (Összehasonlításképp: egy sima nyomtatóban használt papír 80 g/m².)
A vastagságuknak köszönhetően az akvarell papírnak mindkét oldalára tudsz alkotni, és nem fog átlátszani, se átázni!

akvarell tömb

Méretek, típusok

Akvarell papírokat rengeteg méretben lehet kapni. Olyat válassz, ami a te alkotásaidhoz a legmegfelelőbb! A művészellátókban lehet találni darabra egy-egy lapot is, de árulnak hatalmas ívekben is, amit aztán kedvet szerint feldarabolhatsz. (Én is ezt szoktam választani, így nem vagyok kötve egy mérethez, ráadásul gazdaságosabb is, mint pl. a márkás tömbök.)

A három oldalt ragasztott tömböknek elég borsos az ára, a legtöbbször ezeknek csak a márkanevét kell megfizetni, a tapasztalataim szerint nem mindegyik múlja felül az olcsóbb társaikat…

A tömböknek és a spirálos füzeteknek igazából akkor élvezheted az előnyét, ha sokszor alkotsz szabadban, vagy utazás alatt, hiszen ezeket kényelmesebb magaddal vinni és bármikor elő tudod venni.

Ezekbe a ragasztott tömbökbe bátran festhetsz, és sok vizet is használhatsz, nem fog átütni az alatta lévő papírra. Ha elkészültél a képpel, és az teljesen megszáradt, keresd meg a tömbnek azt a csücskét, ami nincs leragasztva, majd egy éles kés segítségével válaszd le a lapot, amire festettél.

A fentieken kívül még egy típust szeretnék kiemelni: az akvarell képeslapokat, aminek a hátulja be van vonalkázva, mint egy képeslap, de a másik fele teljesen üres, így festhetsz egyedi üdvözlőlapokat! :)

+Tipp: a tömbök és a füzetek esetében érdemes megnézni, hány lapot tartalmaznak, mert van olyan 30 lapos kiszerelés, ami jobban megéri, mint egy 20 lapos…

akvarell papírok

Ajánlott akvarell tömbök, amiket a fenti képeken is láthatsz:

+ Egy kis extra: papírfeszítés technika

Hiába, a nagyon vastag papírok is hullámosodnak, ha egyszerre nagyobb mennyiségű víz éri őket. Ahhoz, hogy a hullámok esélyét minimalizáljuk, ki kell feszítenünk a lapot. A papírfeszítési technikát gyakorolni kell, vagy kikerülheted, ha ragasztott tömböt veszel! (Ez utóbbi is hullámosodik picit, de az elkerülhetetlen. Fontos, hogy csak akkor vedd le óvatosan a kész festményedet a tömbről, ha már teljesen megszáradt, nehogy elszakadjon!)

papír feszítés

Tehát a papírfeszítés menete a következő:

 1. Tedd le vízszintes felületre a rajztáblát!
 2. A mosdókagyló csapja alatt vizezd be a rajzlapod mindkét oldalát!
 3. Folyasd rá a vizet több másodpercig, hogy jól átnedvesedjen, felpuhuljon picit.
 4. Mielőtt rásimítod a rajztáblára, a kezeddel picit simítsd végig mindkét oldalát a papírnak, hogy a felesleges víz lefolyjon.
 5. Ragaszd le a lesimított rajzlap mind a négy oldalát olyan ragasztószalaggal, amit a művészellátóban kifejezetten erre ajánlanak. Gyorsan kell csinálni, mert ahogy a papír elkezd száradni, hullámosodhat. De ezt az egészet azért csináljuk, hogy szépen kifeszüljön a papír, és “kirúgja magát”.
 6. A leragasztott rajzlapot hagyni kell megszáradni, és csak azután kezdd az alkotást!

Remélem sikerült röviden összefoglalnom a legfontosabb tudnivalókat, és most már bátran sétálsz majd be a művészellátóba, hogy tudod, milyen papírt kell választanod az akvarellfestéshez! :)

Az akvarell sorozat következő részében színkört készítünk majd, illetve mutatok néhány különleges technikát, amikkel feldobhatod az alkotásaidat! Ugye Te is várod már?

Ha tetszett, és szeretnél több száz inspiráló anyaghoz hozzáférni, és egy támogató alkotói közösség részese lenni, akkor csatlakozz a Titkos Művésznők Társaságához!

Ide kattintva megtudhatsz mindent a csatlakozásról »
Tetszett? Kérlek, hogy kattints a lenti ikonokra, és oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Megosztás a Facebook-on

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 hozzászólás “Akvarell festési tippek-trükkök kezdőknek / 3. rész: PAPÍR”

 1. Tajtiné Marika szerint:

  Nagyon hasznos volt számomra.

 2. Tajtiné Marika szerint:

  Mint egy kisiskolás úgy nézem, szinte iszom az infókat. Köszönöm Zsófia.

 3. Búz Éva szerint:

  Kedves Zsófi! Kezdőként léptem ba a TMT-ba, a festésben egyáltalán nincs tapasztalatom, ezért nagyon hálás vagyok minden apró részletért, amit megosztasz velünk.

 4. Romhányiné Szilágyi Anna szerint:

  Köszönöm szépen, sok hasznos tanács van benne. Akkor valószínű, hogy nem mindegy, milyen ragasztó csíkot használok a lap rögzítéséhez!?

 5. Mária Streéb szerint:

  Köszönöm, kedves Zsófi. Talán így már ki merem próbálni ezt a technikát is..

 6. Willem Mária szerint:

  Köszönöm,hogy megosztod velünk ezt a sok értékes szépet ,technikát és tudásod!

 7. Papszt Lajosné szerint:

  Köszönöm, Zsófi a segítséged.Hasznos ismereteket kaptam.További szép alkotásokat kívánok.

  Üdvözletem küldöm:Erzsi

 8. Kántor Ferencné4 szerint:

  Köszönöm szépen

 9. Molnár Józsefné szerint:

  Keves Zsófi!
  Köszönöm az újabb tájékoztatót.
  Üdvözöllek
  Molnárné Ani

 10. Reisz Terézia szerint:

  Köszönöm szépen.
  Mi az ár az emailes rajziskolának?

 11. Kovács Anna szerint:

  Köszönöm !

 12. Poór Teréz szerint:

  Köszönöm a hasznos tippeket!

 13. Szabó Ágnes szerint:

  Nagyon köszönöm Zsófi
  Az önzetlen, szakszerű segítséged nélkül nem tudnám az álmaimat megvalósítani.
  Végtelenül hálás vagyok!
  Szép napot kívánok
  Szabó Ági

 14. Gitta szerint:

  Köszönöm,sok hasznos van benne!:)

 15. Dr Németh Jánosné szerint:

  Köszönöm, nagyon hasznos tanácsok.
  Üdvözlettel. Katalin

 16. Frissné Tóth Ilona szerint:

  Köszönöm a sorozatot, nagyon hasznos

 17. Ibolya szerint:

  Szuper vagy!