Egyedül

Lezárult egy stresszel teli időszak az életemben, és mivel minden szerencsésen alakult végül, úgy döntöttem, hogy megajándékozom magam egy wellness hétvégével. Elmentem egyedül a Börzsönybe: pihenni, alkotni, kirándulni, és dolgozgatni egy kicsit, de csak kikapcsolódásképp. :)

Akinek eddig elmeséltem, kikerekedett a szeme: hogy hogy egyedül? Úgy éreztem, most arra van szükségem, hogy egyedül legyek, és senkihez ne kelljen alkalmazkodni.

A lányaim már elég nagyok, a nagyobbik 7 és fél, a kisebbik most lett 4 éves. Amióta vannak, nem voltam “házon kívül” egyetlen éjszakára sem, nem utaztam nélkülük sehova. Most úgy éreztem, eljött az én időm. :)

A hely, amit választottam, csodálatos volt: fenn a hegyekben, a Börzsönyben, Nagyirtáspusztánál. Már korábban is szemeztem a lehetőséggel, de most jött el az alkalom, hogy sor kerüljön erre a kis “elvonulásra”. 3 nap, 2 éjszakára mentem, és teljesen feltöltődtem, kipihentem magam, és egész sok minden belefért ebbe a 3 napba…

Mikor megérkeztem, csodás napsütés volt, sétáltam egyet azon az óriási réten, amin a hotel is van, és amit gyönyörű hegyek vesznek körbe. Aztán úsztam egy nagyot a hotel medencéjében, ettől teljesen ellazultam, és kellemesen elfáradtam. A vacsora fantasztikus volt, és bár körülöttem mindenki vagy a párjával volt, vagy a családjával, ez engem egy cseppet sem zavart, kiválóan éreztem magam egyedül. :)

Vittem magammal egy jó könyvet (Amisha Ghadiali: Intuíció) – ezt olvastam este a szobámban. Erről a könyvről majd egy külön bejegyzésben beszámolok neked.

Másnap addig aludtam, ameddig csak akartam, de elég korán talpon voltam, mert alig vártam, hogy bebarangoljam a környéket :) Nem terveztem meg igazán, merre fogok menni, elindultam a kis hátizsákommal. Egész közel a hotelhez rábukkantam az erdei kisvasút megállójára, és bár nem terveztem, de ott késztetést éreztem, hogy kipróbáljam (kicsit úgy éreztem magam, mint egy gyerek).

Nagyon jó móka volt, és csodás helyen ment végig a kisvasút, egészen Nagybörzsönyig. Ott leszálltam, és bejártam ezt a mesés kis települést. Közben serényen fotóztam, mert minden második méteren volt valami, ami annyira megfogott, hogy azt éreztem, az alkotáshoz is tudom majd használni.

Mesebeli ez a kis falu! Mályva bokrok, dús növényzet, csörgedező patak, helyes kis házak…csak azt sajnáltam, hogy a helyi galéria, illetve a padláskincses hely, amit szívesen megnéztem volna, az nem volt nyitva…de majd legközelebb!

Visszafelé már eléggé felhősödött, és feltámadt a szél is, kicsit izgultam, hogy fogok visszavergődni a hotelhez, ha leszakad az ég… Hát le is szakadt, bőrig áztam 1 perc alatt, így aztán nem volt értelme futni, jobban már úgysem tudtam volna elázni. Komótosan sétáltam az esőben egészen a szállásig, jó kis kaland volt.

Délután végig esett, így kihasználtam az időt, és a szobámhoz tartozó teraszon, illetve bent, a hegyre nyíló kiáltásban gyönyörködve alkottam. Felidéztem a kirándulás során látottakat, azt a rengeteg féle zöld árnyalatot, és az intuícióimra hagyatkozva festettem 4 képet. Aztán még arra is volt időm vacsoráig, hogy befejezzem azt a 2 képet, amit még a horvátországi nyaralás ihletett.

Az éjszaka is milyen más ott fennt…teljes csönd, teljes sötétség. Gyönyörű csillagos volt az ég, amit csak néhány felhőfoszlány takart el itt-ott, a nagy eső után. Késő estig fent voltam, kicsit dolgoztam is a laptomomon. Ekkorra már ködbe burkolózott a hegy, különleges látvány volt az ablakból nézve, ahogy szinte vonult a ködfelhő az orrom előtt.

Másnap, a fenséges reggeli után kirándultam egy nagyot az erdőben, a “zöld négyzet” jelzést követve. Egy szép kis tisztáson keresztül vezetett az út, ami egy fenyőerdővel volt szegélyezve – gyönyörű volt! Maga az erdő…számomra olyan, mint a természet temploma, egy szent hely, ahová megérkezve azonnal megnyugszom. Felemelő érzés a magas fák között sétálni, és megcsodálni a természet szépségeit.

Szóval nagyon tartalmas, szép, és alkotásban gazdag volt ez a pár nap. Feltöltődve tértem vissza a családomhoz.

Elhatároztam, hogy nem várok újabb 7 évet a következő ilyen kiruccanásig. :) Ezért várom most a Te javaslataidat: ha ismersz hasonló helyet, ahová akár egyedül is jó ötlet elvonulni, kirándulni, alkotni, akkor kérlek, ajánlj nekem ilyet, akár konkrét szállással! Ősszel szívesen mennék valami hasonló szép helyre.

Köszönöm szépen, és remélem, Téged is inspirálnak a fotók és az élménybeszámoló… hátha Te is kedvet kapsz egy ilyen fajta elvonuláshoz! ;)

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


28 hozzászólás “Egyedül”

  1. Szüts Anita szerint:

    Szia Zsófi! Nagyszerű volt olvasni első elvonulásod történetét. Köszönöm! A szállás javaslatom Hanga Vendégház Parád. Csodás környezet, fantasztikus vendéglátók.

    További gyönyörű alkotásokat kívánok Neked!

    Üdvözlettel, Z. Anita

    1. Merci szerint:

      Ha már Mátra és Parád, akkor nézz be kérlek a Zöldövezet vendégház Viktoria apartmanjába is, itt ősszel vezettet gombakereső túrák is vannak! Szabadtéri kemencés pizzasütés! Szerintem szuper képek fognak születni!
      M

    2. Sárhidai Zsófia szerint:

      Kedves Anita és Merci köszönöm a tippeket, megnézem! :)

  2. Dankó Istvánné szerint:

    Kedves Zsófia!
    Köszönöm a beszámolóját! Vízuális típus lévén nem volt nehéz elképzelnem azt az élményt amit az írásában oly szeretettel, szemléletesen „lefestetett”. .
    Való igaz, hogy a belső csendet, lelkünk nyugalmát igazából csak egyedül tudjuk megélni. A hétköznapok felgyorsult világában erre sajnos nincs lehetőség, pedig a feltöltődésre mindenkinek nagy szüksége lenne.
    Örülök, hogy ez Önnek sikerült! Még sok ilyen szép élményt és boldog alkotást kívánok!

  3. Dánielné Laczay Enikő szerint:

    Kedves Zsófia! Köszönöm szépen, hogy nekem is elküldted az élménybeszámolót. Nagyon tetszett.Az ilyen kikapcsolódást többször meg kell ismételnli. Kellemes hetet kívánok, és sok szép alkotást! Szeretettel üdvözöllek Enikő

  4. Hédi szerint:

    Azt kívánom Neked,hogy mindig maradjon meg benned ez a rácsodálkozos kíváncsiság, vállalkozó kedv és „áhítatos”figyelem a természet felé!
    Én már elég idős vagyok a számvetésekhez, hiszem,hogy ez adja a legtöbbet számunkra!
    Nagy örömmel olvastam a soraidat!

  5. Ildikó szerint:

    Kedves Zsófia!
    Mi tegnap jöttünk meg Tatáról.
    Mindenképpen visszamegyünk, mert sok látnivaló kimaradt.
    Neked is ajánlom, szép környék 🙂

  6. Palásti Ida szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm , hogy megosztottad a „feltöltődésed” élményeit. Örülök, hogy ennyi szép élményben volt részed. Nagyon „szerencsés” az ilyen elvonulós „én idő”.
    Én is Parádot említem a Hanga vendégházat.
    Szeretettel üdvözöl: Ida

  7. Huber Károly szerint:

    Kedvesem ! Nagyon köszönöm ezt a csodálatos beszámolót és a képeket.További sok egészséget és sikeres alkotói munkát kivánok. Szeretettel. 👍🙏🍀😘

  8. Magony Ferencné szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagy szeretettel olvastam beszámolódat. Tökéletesen egyetértek veled, hogy a feltöltődéshez, az idegek kisimításához, a lélek dolgainak rendezéséhez csendre és magányra van szükség, egy olyan környezetben ahol a természet vesz körül, és az ember bele tud olvadni a madárdalba, a szél zúgásába, az esőcsepp csendes kopogásába.
    Mindjárt könnyebb az élet, ha az ember feltöltődik ,és megerősödött lélekkel tud tovább lépni.
    Kívánok neked nagyon sok boldog alkotásban töltött időt.
    Szeretettel üdvözöllek!
    Klári.

  9. Harcos Katalin szerint:

    Kedves Zsófi! Nagyon tetszik amit írtál, és a környezet, amit bemutattál. Én hasonló természeti környezetben élem mindennapjaimat. Kesztölc és a közeli Klastrom-puszta, a Pilis lábainál. Ha valaki nem ismeri, és hasonló szívet-lelket melengető, nyugalomba ringató, alkotó kedvet felébresztő közeget keres, látogasson el hozzánk. Én többnyire írni szoktam a környezet hatására, bár hosszú ideje kacérkodom a festés újrapróbálásával is.
    További szép nyarat, és sok alkotókedvet, gyönyörű képeket kívánok Neked!

  10. Dobiné Sebestyén Mária szerint:

    Kedves Zsófi!
    Jó volt olvasni a beszámolódat. Milyen érdekes! Ahogy olvastam az üzeneteket valami megfogott. Először is én Tatán élek és mi is 4 napot töltöttünk egy református táborban Nagybörzsönyben. Mentünk mi is kisvasúttal. Szinte ugyanazokon a napokon ugyanazt az időjárást megtapasztalhattuk, amiről te is írtál.
    Tényleg csodás kis hely és környék. Ahogy itt valaki invitált téged Tatára, ezt én is szívből ajánlom neked! Nagyos sok látnivaló és kirándulásra alkalmas táj, szépség vár itt rád.
    Szívesen elkísérlek és megmutatom Tata nevezetességeit ha szeretnél velem találkozni. Megadom a telefonszámomat és ha felhívsz segítek neked szeretettel!
    Nagy ölelés igy ismeretlenül is Marcsi! tel: 06205942111.

  11. Horváth Ágnes szerint:

    Kedves Zsófi! Köszönöm, hogy megosztottad egyedüli pihenésed élményeit. Minden nőnek szüksége van az ilyen fajta pihenésre, kikapcsolódásra. Nem tudom mi ebben a meglepő mások számára kis hazánkban. Sok ismerősöm van több külföldi országban, ahol bizony megszokott dolog, hogy egy nő egyedül megy el valahová pihenni. Régóta én is ezt teszem, és remekül érzem magam.

    Lakóhelyedtől távolabb tudnék Neked ajánlani Kőszeg városát, mely egy ékszerdoboz. Rengeteg jól felszerelt szálláshelye van mindenféle árkategóriában a város minden pontján, sőt van szállás erdőben, és hegyoldalban is. Látnivalója kimeríthetetlen, egyik túraútvonala átnyúlik Ausztriába is. Az interneten sok minden megtalálható erről a kedves városról.
    Üdvözlettel: Ági

  12. Dajka Margit szerint:

    Köszönöm az élménybeszámolót, inspirácót adott. Ilyen helyre egyedül kell menni, vagy hozzád hasonló emberrel. A többi nem értékeli .

  13. Zsu szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon jól esett olvasni élményeidet. A látvány, az ihlető természet, a rácsodálkozás mind vitamin a léleknek. A csönd visszavezet a finom , természet adta hangok észleléséhez, a sötét meg a pirkadat titkait bontja ki előttünk. Nekem a hajnal a fő ihletőm.A levegő a fények, a tisztaság varázsa. Ilyenkor percekig követem 1-1 bogár munkáját, rácsodálkozom az eső után felbátorodó csigák bonyolult mozgás rendszerére., a Teremtés csodáira., a mezei virágokra, ahol 1 tövön a bimbótól a teljes kifeslésen át a pompás kibontottság feltárulkozik. Örülök, hogy mindezt Te is látod, alkotsz és adakozón megosztod velünk.
    Szeretettel Zsu

    1. Sárhidai Zsófia szerint:

      Kedves Zsu!
      Nagyon szépen megfogalmaztad, köszönöm szépen! :)
      Legyen szép napod!
      Szeretettel:
      Zsófi

  14. Zsidi Erika szerint:

    Nagyon tetszik, amit írtál.
    Az Őrséget ajánlanám: Alpaka panzió. 😊

    1. Sárhidai Zsófia szerint:

      Köszönöm, megnézem! :)

  15. NAGY ILONA szerint:

    Kedves Zsófia! Nem csodálkozom azon hogy egyedül.Abszolút értem és érzem.Vannak időszakok,periódusok amikor a társ jelenléte szükséges erre vágyunk de ekkor az együttlét,egymásra figyelés a fontos.Ekkor nem tudunk annyira kifelé figyelni,befogadni mást.Vagy nem mi döntünk…Az egyedüllét nagyon fontos az ember életében.Ekkor tudok magamra figyelni,feldolgozni,befogadni,rácsodálni.megfigyelni,belemélyedni a belvilágra és külvilágra egyaránt.Én döntök mit mikor hol hogyan.Nincs befolyásolás kontroll.Amire Horvátországon kivül vágynék befogadni az a Bükk és a Zemplén hegység.Elsőként Szilvásváradot ajánlanám a mesés kis falut a kerek kis templomával a kisvasúttal fel a hegytetőre ahol harapni lehet az oxigén dús levegőt és elkápráztat az erdő buja gazdagsága.Szalajka völgyi fátyol vízesés a lovarda a falu és az emberek közvetlen kedvessége lélekmelengető a maga egyszerűségével.Innen egyszerű megnézni a Mátrát./ Eger/Parád Recsk.Lilafüred Ómassa, Répáshuta,Szentlélek stb.Válogathatsz a szép helyek látnivalók között és rengeteg gyógyfürdőt kipróbálhatsz.Ezután jöhet Zemplén.Lélekben mindig ott vagyok egy kicsit és már az is megnyugtató.Örömmel és szeretettel ide invitállak nem fogsz hiányt szenvedni semmiben.Ilona

    1. Sárhidai Zsófia szerint:

      Kedves Ilona!
      Nagyon köszönöm, jó érzés olvasni, amit írsz! :) Répáshutát ismerem, képzeld voltam ott iszonyú régen, társasággal kirándultunk. Isteni knédlit ettem és szarvaspörköltet, nagyon emlékszem. És csodálatos a környezet is…de jó, hogy eszembe juttattad! Egyszer visszatérek még oda…
      Legyen szép napod, köszönöm, hogy írtál!
      Szeretettel:
      Zsófi

  16. Maruzsné Kovács Éva szerint:

    Egyszer, szörnyű régen, én is csináltam egy ilyen „egyedül” kirándulást. Csak éppen a vállalatom szervezte, tehát csoportban voltam, de lazák voltak a kapcsolatok. És újfent csak éppen a nagyobbik gyermekem akkor már 10 éves volt, és én már tíz éve nem mozdultam ki a házból. Jesolo-ban voltunk. Kora reggel elindultam a tengerparton és a könnyeim is elindultak. Délig mentem és sírtam. És közben megfogalmaztam egy novellát. Aztán kész, ezzel túl is estem a feszültségen. Meg többet nem is kellett ilyen hosszan vigyázzban állni, mert már elég nagyok voltak a gyerekek.
    Na, igen, akkor még írtam. Nincs fénykép sem róla. Most megfesteném.

    1. Sárhidai Zsófia szerint:

      Kedves Éva!
      Nagyon izgalmas, amit írsz, teljesen át tudom érezni! Az egyedüllét milyen jól be tudja indítani az ember kreatív énjét. Remélem, egyszer megfested ezt az élményedet. Jó érzés volt olvasni, amit írtál, köszönöm, hogy megosztottad velem!
      Szeretettel:
      Zsófi

  17. Adorján Zsófia szerint:

    Kedves Zsófia!
    Időnként jó egyedül elvonulni és feltöltődve visszatérni.
    Én most Kakasdra mentem töltődni egyedül a Székely Apartmanházba. Nagyon szép a környék, dimbes-dombos, erdős táj. Kakasd mellett van a Sötétvölgyi tó és az erdők. Szekszárd szélén a Csontos szurdik, 4-5 m magas falakkal. Gyönyörködtem, sétáltam az erdőkben, és egy nagyon szép tóban (Szálkai-tó) úsztam, melynek az egyik oldalát erdő veszi körbe.
    Örülök, hogy Te is élvezted az elvonulásodat! Zsófi

  18. Ódor Márta szerint:

    Zsófi, szuper, hogy ki tudták kicsit szakadni a hétköznapoból, és ennyi szépet láttál.
    A Börzsöny nagyon szép , mi Zebegényben voltunk pár éve, a Szőnyi Múzeum is nagyon érdekes a rengeteg irodalmi témájú emlékkel együtt.
    Magyarországon rengeteg szép hely van, az Őrség ,Velem, és a Balatonfelvidék is
    gyönyörű, érdemes oda is ellátogatni. Múlt héten Tatán jártam, sok akvarell témát fotóztam én is !

  19. Hajdó Èva szerint:

    Kedves Zsófi, elárulod a szálláshelyet,ahol eltöltötted ezeket a szép napokat? Üdvözlettel, Éva

  20. Ivády Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    én már régebben, mikor még élt a férjem, is szerettem egyedül elutazni. Igaz, hogy Berekfürdő a kedvencem, ahol teljesen ki tudok kapcsolódni és öreg csontjaimat is tudom áztatni. Kis madarak a strandon, vagy a tóparti séták közben szép látvány a természet.
    Másik kedvencem Mátrafüred, ahová egy napra is érdemes elutazni és a természet szépségeit élvezni. Hosszabb túra fel a Kékesre vagy lefelé nagyon fel tud tölteni.
    Börzsönyhöz is szép emlékek fűznek. Újra el kell oda mennem. Köszi az inspirációt.