Híres festők múzsái

Minden művész életében van egy (vagy több) személy, aki végigkíséri, segíti és inspirálja őt az élete során. Lehet ez egy barát, egy mester, egy családtag (szülő, házastárs, gyerek…), vagy egy szerető társ. Őket nevezzük általában múzsának! :)

Egy költő vagy író általában a múzsájához vagy a múzsájáról ír, költ, alkot… gondoljunk csak például Kisfaludy Sándor Rózájára, Radnóti Miklós Fannijára vagy Ady Endre Csinszkájára!

Egy festő esetében általában a képeken láthatjuk viszont újra és újra azt a bizonyos arcot, akit a művész múzsájának, az ihlete forrásának tart.

Érdekesség: A művészetpszichológiában ismert fogalom a “diádikus” vagy “kettős kreativitás” fogalma, mely szerint egy műalkotást többen (ebben az esetben az alkotó és a múzsa) is létrehozhatnak, még ha csak egyikük jegyzi is azt. Mivel általában a múzsa kezdettől része az alkotó folyamatnak, neki van a legtöbb lehetősége, hogy viselkedésével, reflexióival befolyásolja egy mű létrejöttét.

Ha a múzsával való kapcsolat tartós, a múzsa akár alkotó társsá is fejlődhet az idők folyamán. Ez történt például William Blake és felesége, Catherine Blake esetében is. Blake halála után a félbemaradt képek egy részét Catherine fejezte be, melyek egyes elemzők szerint a festő életműjének legjobb darabjai lettek…

Catherine Blake és William Blake

Olykor az is előfordul, hogy két tehetséges művész összeköti életét, és egymás múzsájává válnak. Ez történt például Frida Kahlo és Diego Rivera között, akik kölcsönösen támogatták egymás művészi törekvéseit.

De bőven akadnak erre ellenpéldák is (pl.: Edward és Josephine Hopper házassága), mikor az egyik fél munkássága szárnyalni kezd, de a másik fél sajnos háttérbe szorul, így nagy feszültség keletkezik köztük.

Frida Kahlo és Diego Rivera

És persze ott vannak azok a múzsák is, akiknek egy idő után elegük lesz az “alárendelt múzsaszerepből” és saját kezükbe veszik művészi törekvéseik irányítását, hogy megvalósítsák önmagukat. Így tett például Suzanne Valadon francia festőnő, illetve Victorine Meurent (akinek az életéről már korábban ITT írtam).

Suzanne Valadon

Na de nézzünk néhány példát, hogy melyik híres külföldi festőnek ki volt a múzsája:

Gustav Klimt – Emilie Flöge

Pablo Picasso – Dora Maar

Andy Warhol – Edie Sedgwick

Francis Bacon – George Dyer

Salvador Dalí – Gala Diakonova

Magyar festők múzsái

A következő videóban Rippl-Rónai József múzsája, Zorka számtalan arca látható. A festő 1915-ben találkozott a nála 37 évvel fiatalabb Bányai Elzával, kinek karakteres alakja azonnal felkeltette a művész érdeklődését. A kezdeti modell-festő viszonyból hamarosan szerelem szövődött, ő volt a festő utolsó szerelme. A Zorka-ciklus kiemelkedő helyet foglal el Rippl-Rónai pasztellportréi között.

Nézd meg Te is ezt a lenyűgöző videót:

Szinyei Merse Pál feleség Probstner Zsófia a festő több képéhez is modellt állt. Ő látható az egyik leghíresebb magyar festményen is, ugyanis ő a “Lilaruhás nő“. Két érdekességet is olvastam ezzel a képpel kapcsolatban: az egyik, hogy a ruhát maga Zsófia varrta, a másik pedig, hogy a kép nem a szabadban készült, hanem a műteremben.

Szinyei Merse Pál – Probstner Zsófia “Lilaruhás nő”

Berény Róbert nevéhez fűződik a “Csellózó nő” című kép, melyen a festő későbbi feleségét láthatjuk. Állítólag a nő a festővel kötött házassága után képtelen volt kezébe venni a hangszert…

Berény Róbert – “Csellózó nő”

Munkácsy Mihály felesége, Cécile Papier-t a világ első női festészeti menedzserének is mondják. Házasságkötésük után gondosan megtervezte férje szereplését a társasági eseményeken. Munkácsy Cécile hatására eltávolodott a régi realista zsánerképektől, ugyanakkor világhírt és nagy vagyont szerzett például a “Krisztus Pilátus előtt” és a “Golgota” című festményeivel, melyeket megrendelésre készített.

Munkácsy Mihály – Cécile Papier

Korábban több blogbejegyzést is írtam a híres festők életét bemutató filmekről. Ezek között találhatsz olyat, ahol a művész és múzsája közötti kapcsolaton van a hangsúly:

15 IZGALMAS FILM HÍRES FESTŐMŰVÉSZEKRŐL!

10 FILM A FESTÉSZET IRÁNT RAJONGÓKNAK

ÚJABB 10 FILM A MŰVÉSZETEK KEDVELŐINEK

További múzsákról olvashatsz Nyáry Krisztián: “Festői szerelmek”, vagy Gerevich József: “Teremtő vágyak Művészek és múzsák” és “Teremtő vágyak 2. Múzsák és festők” című könyvekben.

Neked van már múzsád?
Ha nincs, kit választanál múzsádnak?
Hogy tetszett a múzsás blogbejegyzésem?

Írd meg egy hozzászólásban!

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

14 hozzászólás a(z) “Híres festők múzsái” bejegyzéshez
 1. Edit Barótfi

  Nagyon érdekes ez a leveled. Számomra különösen, mivel nekem nincs múzsám. Én annyira nem vagyok igazi művész, hogy leginkább másolok. Nekem a te oldalad a sok, hasonszőrű nem annyira művész, inkább remek egyéniségekkel való találkozás az alkotásaikkal. jelenti az ösztönző erőt. Meg akarom csinálni én is azt amit ők. Persze, a magam módján. Fantasztikus, hogy felhoztad Berényi Csellós nőjét, mivel én ezt pár évvel ezelőtt kutattam fel, annyira élt az emlékeimben hogy láttam valahol, és zenész (csellós) mondta meg a művész nevét, és találtam rá a képre a YouTube-on. Lemásoltam, és mondhatom, hogy egyik legjobb munkám volt annak ellenére, hogy nem tanultam rajzolni. Más méretben mint az eredeti volt, másoltam le. Nagyon szeretem . Fel is raktam hozzád, és másnak is tetszett. Na ilyenek az én múzsáim. :)

  Válasz
 2. Streéb Mária

  Kedves Zsófi!
  Egy újabb inspiráló, izgalmas anyag! Köszönöm, hogy küldted. A Zorka-portrékat nagyon szeretem. Én a családtagjaim portréját szeretném majd elkészíteni pasztellel, de ettől még igencsak távol vagyok.
  Szerencsémre van türelmem. Most még csak minden örömteli próbálkozás.
  Nagyon örülök annak, hogy a csoportba bekerülhettem, sokat segít a ‘nézegetés’ és a baráti tanácsok.
  Valamit nagyon jól tudsz, ennek része, hogy eljuttattál minket egymáshoz :)
  Legyen bennünk, a családodban és a munkádban továbbra is sok örömed! :)

  Válasz
 3. Páré Linda

  Köszönöm szépen Zsófikám. Csodálatosan szóltál nagyjaink múzsáiról . Az én “múzsám” a Férjem. Üdvözlettel Linda.

  Válasz
 4. Kéri Jánosné

  Kedves Zsófia!
  Nagyon tetszett a blogod, sok érdekességet lehetett belőle megtudni.
  Különösen örülök a filmeknek.
  A múzsa-kérdésen még nem gondolkodtam.
  Köszönöm!

  Válasz
 5. Kiss Bernadett

  Hű, milyen gazdag, tudományos minőségű gyűjtemények!
  Ajánlani lenne jó az Uránia Mozi programjához…:)

  A Loving Vincent című, különleges technikájú festmény-filmet láttam.
  Van Gogh szenvedélyes munkatempója nagy hatással volt rám: ahogy a látottakat széles, gyors, biztos mozdulatokkal álmodta a vászonra…

  Válasz
 6. Kiss Bernadett

  A múzsámat én folyamatosan keresem. Az olyan emberekben, akikről azt gondolom, hogy alkotnak, igazak, emberségesek. Színházi alakításban is lehet ilyent látni, – de az inkább egy mesterségbeli tudás. Szívesen találkoznék olyan emberrel, mint amilyen például Marie Curie volt.

  Válasz
 7. Völgyesiné Zováth Mária

  Szia Zsófi! Köszönöm, a festők múzsáiról összeválogatott anyagot.Nagyon tetszett.Nekem nincs múzsám, talán nem is lesz.Én csak úgy magamnak festek, ill.porpasztelezek. Üdv.Völgyesiné Z.Mária

  Válasz
 8. Marossy Margit

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm, hogy elküldted ezt a blogot, elgyönyörködtem benne.
  Az én múzsám az unokám, aki időnként ellát a festészettel kapcsolatos eszközökkel, jó kritikusa a műveimnek, s biztat, hogy folytassam.
  A Feastőparty-ra való invitálást köszönöm szépen, de mivel Pesttől 120 km-re lakom, nem tudom igénybe venni. (kocsim nincs)
  Üdvözlettel
  Margit

  Válasz
 9. Tevelyné Bosnyák Zsuzsa

  Nagyon érdekes amit írtál, köszönöm. Egy-két személyről tudtam, hogy ki áll mellette.
  Az én “múzsáim” a családtagjaim, főleg az unokáim. Időnként nagyon mókásak.

  Válasz
 10. Dr.Sztavridisz Diagóraszné Ilona

  Kedves Zsófi!
  Nagyon köszönöm a leveledet. Nekem nincs múzsám és nem is lesz. Imádom a művészeteket, képzőművészet, zene, irodalom. Mindenevő vagyok. Ami szép jöhet. Csak egyszerű műkedvelő vagyok. Összeállításaidat nagyon kedvelem, mindig egy új ajtót nyitsz ki nekem, s én tágra nyílt szemmel és élvezettel járom be ezeket a kiállító termeket. Gratulálok szeretettel. Elenica

  Válasz
 11. Máté Krisztina

  Kedves Zsófi! Nekem nagyon tetszett ez a blog a híres festők muzsái nekem ilyen nincsen szeretném hogy ha nekem segítenél hogyan kell az ilyet tenni ezért szeretném kérni a te segítségedet mert szeretném hogyha nekem is lenne egy olyan valaki.
  Én még csak kezdőként vagyok itt ezen az oldalon és blogon én szeretném elmondani hogy nekem ajánlották ezt az oldalt és blogot egy Vecsési idős ismerősöm ő tőle kaptam ezt a lehetőséget ezért is én szeretném elmondani hogy én nagyon nagyon szeretem ezt az oldalt blogot.

  Válasz
 12. Máté Krisztina

  Nekem nagyon tetszett ez a híres festők múzsái blog bejegyzésed nekem nincs múzsám de szeretnék egyet ezért szeretném kérni a segítségedet így még nem tudtam választani sem ezért szeretném kérni a segítségedet.

  Válasz