Egy kérdés hozzátok: Számotokra mit jelent az “alkotó életstílus” kifejezés?

Kérlek titeket, hogy írjatok le mindent egy hozzászólásban, ami eszetekbe jut!

Ez a fogalom, “alkotó életstílus” az egyik legfontosabb oszlopa lesz annak az újdonságnak, amivel készülök nektek májusra. Ezért kíváncsi vagyok, mi az, ami most ezzel kapcsolatban eszetekbe jut!

Előre is köszönöm a válaszokat.

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


439 hozzászólás “Egy kérdés hozzátok: Számotokra mit jelent az “alkotó életstílus” kifejezés?”

  1. Dombi -Mirolya Liza szerint:

    Alkotó életet élek,alkotó életstílus a sajátom… bár nem voltam/vagyok különlegesen tehetséges a képzőművészetben, barkácsolásban, kézimunkában, varrásban-hímzésben, főzésben-sütésben és sok egyébben. Ám mégis alkotó embernek vallom magam ,mert az emberekhez, a közösségek építéséhez értek.Mi az én spéci tudásom? Szeretem a SZÉPSÉGET, Jó a stílusérzékem de sokszor nem a bevett normák szerint gondolkodom. Merem más lenni ,mint MÁSOK.

  2. Molnár Józsefné avatar Molnár Józsefné szerint:

    Valamit alkotni, létrehozni csodálatos dolog, legyen az a lakás szebbé tétele, csinosítása már ez is boldogsággal tölt el. A konyhai munka (amiből sokan szívesen kimaradnának): pedig igen is komoly alkotás a főzés, sütés, amivel kedveskedni akarunk a családunknak pld. egy bizonyos alkalomra elkészített torta úgy gondolom az egész családnak örömet okoz, igazi alkotás lehet. Ha én festek, nekem az végtelen nyugalmat ad, amikor elkészül a kép örülök és boldog vagyok, főleg ha másoknak is tetszik. Az életünkben sok-sok alkotást végzünk, amit csak úgy jókedvvel létrehozunk, amiben nincs kényszerűség, amiben örömünket leljük. Én nagyon szeretek kisgyermekekkel együtt tevékenykedni, csodálatosan lelkesek tudnak lenni. Érdemes minden szabadidőnket kitölteni, hogy ne a lelket romboló unalom telepedjen ránk, ami kikezdi a jó és szép gondolatokat, de előre törhet a rossz és az ebből fakadó önsajnálat, amitől mentsük meg magunkat. Tehát alkossunk, bármi legyen is az.
    Üdv. Anna

  3. Vidéki Imréné szerint:

    Azt, hogy valakinek „mindene” az alkotás, és az alkotás öröme. Minden nap képes valamit alkotni, ha van rá ideje, és anyaga, vagy eszköze.

  4. Ármánkó Árpád szerint:

    Nem tudokráválaaszolni.

  5. Kovács Éva szerint:

    Szia, kedves Zsófi!
    Számomra az alkotó életstílus, az ha úgy éli az ember az életének minden pillanatát, hogy lázasan keresi azt a vmit ami a következő alkotásának a múzsája lehet. Amikor pedig éppen megtalálja akkor minden pillanatát az alkotás láza tölti ki.Mikor pedig „megszüli” elégedett öröm tölti el,és másnap már keresi is az új témát. Egy folytonos lángolás.
    Üdvözlettel:
    Kovács Éva

  6. Sárközy-Nagy Eszter szerint:

    Nekem az alkotás izgalom, szerelem. Szinte mindenbe látom ami körül vesz . A levél erezetében, nagymama kezében, gyermeki mosolyban, virág színében vagy egy odaadó tekintetben. Mindenhol ott van

  7. Marcsi szerint:

    Szia Zsófi!🙂

    Az alkotói életstílus szóról nekem elsőre mindig a régi nagy művészek jutnak eszembe, akiknek az alkotás volt az életük, mindennapjaik részét képezte a festés/ szobrászat/ építészet, zene, költészet..stb., s ha épp nem gyakorlatban, akkor gondolatban is alkottak, valahányszor ihletet nyertek egy izgizgalmas szín, helyszín, különleges forma, fülbemászó dallam.. nyomán, vagy épp egy erős érzelem az életükben is elég volt ahhoz, hogy azt ,,formába öntsék”, s megtestesülve műveinkben az akár világhírű, egyedi darabbá váljon.
    Magamra ismerek bennük, s bár a rengeteg új ötleteim ellenére nem váltam a gyakorlatban is napi szinten alkotóvá, s bánatomra (ismert) művésszé sem, gyerekkorom óta ez az életérzés működtet és lelkesít belül, s szinte élhetetlennek érzem az életemet alkotás nélkül, és büntetésnek, ha kimarad úgy nap, hogy ne élhessem ki a kreatív hajlamaimat valamilyen formában – amihez jobb híján már az is elég, ha csak a kezembe foghatok egy ceruzát, s rajzolhatok pár szívecskét virágokkal a jegyzetfüzetem szélére.☺
    Persze ennél jóval több kell, mert hosszú távon nem tart életben😄.
    Az inkább kreatív alkotáson túl azonban úgy gondolom, hogy az alkotói életstílus megmutatkozhat sok más területen.
    Bármilyen rendszeresen végzett fizikai/szellemi tevékenység, ami építő jellegű akár a társadalom, akár a természet vagy saját magunk irányába, melytől boldogabbá, gazdagabbá, szebbé, jobbá válunk/válnak a körülöttünk élők, vagy a hely, mind egy alkotás eredménye.
    Így végső soron az én szememben mindenki más is, aki gyakran hozzátesz a dolgokhoz valami jót, az alkotói életstílus jegyében él.🙂

  8. Margit Geiszt szerint:

    Üdvözöllek !
    Meg kell mondanom, hogy nagyon tetszenek a bejegyzéseid. A rajzok , a színek , de legfőképpen az életörömöt, vidámságot , a nehézségeken felülemelkedő lényed .
    Nekem az alkotás- azon túl ,hogy háztartás ,kert stb.- a csipke jelenti . A csipkeverés engem kikapcsol a napi gondokból ,az egy más világ . Szeretem a modern csipkéket , faliképeket, kitűzőket, nyakravalókat. Fehéreket és színeseket, gondold el egy színes
    pillangó , csillogó arannyal . Persze a legjobb látni az örömöt annak az arcán aki ajándékul kapja a csipkéket.
    Lehet nagyravágyás ,de amikor én már nem leszek a csipkéim még lesznek egy darabig .

  9. Madarászné Szász Éva szerint:

    Kedves Zsófi! Én minden nap alkotok valamit.Az íróasztalomon ott a kinyitott színező,a rajzlap,a festék.valami mindig inspirál. Most tavaszi képekkel van tele a lakás,igazítom az évszakokhoz a díszeket. Babákat kötöttem az unokáimnak és a barátok unokáinak.Azután egy nyári takarót magamnak.A férjemmel közösen törpe formájú ajtódíszt és fa nyulakat készítettünk.Így aztán nem unatkozom sohasem,persze nyitott könyv is elfér a rajzkellékek között.
    Szeretettel üdvözöllek:Éva

  10. Gáspár Ibolya szerint:

    Alkotó életstílus? Önzés, elvárása annak, hogy a családod, párod, gyermeked tisztelje a te alkotáshoz szükséges idődet, gondoskodjon a létfeltételeidről, a közönség pedig,
    művészetnek tartsa azt, amit alkottál. Ez IS az alkotó életstílus!

  11. Egry Zsuzsa avatar Egry Zsuzsa szerint:

    Szinte mindenről eszembe jut, hogy mit lehetne belőle készíteni, ami szebbé teszi a környezetet, örömöt szerez valakinek, vagy csak úgy, mert nem bírom ki, hogy ne „alkossak”.
    Papírból, fonalból, rongyból, virágból, kavicsból, bármiből, elfelejtek enni, inni, amíg kész nem lesz. Boldog vagyok, mert a saját kezemmel hoztam létre.

  12. maffiart szerint:

    Szerintem a megélhetési művészeknek szerintem egészen mást jelent, mint a hobbiművészeknek. A képzőművészeknek egészen mást, mint az iparművészeknek.
    A mélyen gyökerező lelki-szellemi háttér inkább jellemzi a tisztán képzőművészeti alkotásokat, míg az iparművészet alkotásai a mindennapok praktikumának művészi szintre emelt gyümölcsei.
    Sokat számít az életkor, a társadalmi helyzet, a származás, vallás…stb. Minden esetben teljesen más az alkotó életmód jellege.
    Egyébként az „életstílus” szó nekem inkább hobbit takar, mint foglalkozást. Ha „csak” hobbira gondolsz, akkor személy szerint nekem a DIY van az első helyen. Csak azt vásárolom meg, amit esélytelen, hogy képes legyek elkészíteni vagy nagyon nem érné meg otthon előállítani.
    Talán kicsit nyakatekert szemszögből, de nekem alkotó életstílus címszó alá egy halom egyéb, látszólag oda nem illő tevékenység is besorolható. Egy mérnöki találmány, egy enteriőr design munka, a filmművészet, a népművészet, de még az oktatás/nevelés is egy bizonyos szempontból.
    Ez így lehet, hogy kissé emészthetetlenül sűrű. Remélem nagyjából érthető, mire próbáltam kilyukadni.

  13. Rózsás Ágnes szerint:

    Az alkotó életstílust a képzelőerőnk, tehetségünk és a pillanatnyi ihletés (múzsánk) hozza létre. Vagyis olyan külső-belső tényezők, melyek az érzékszerveinkre is támaszkodik- kényszer nélkül. Lehet azt mondani, hogy szinte más világban élünk amikor alkotunk:).
    Az alkotás öröme, felszabadít – szinte szárnyalunk – ez válhat valóban életstílussá.
    Amikor az agyban rengeteg kérdés van és a válasz szinte azonnal ott van….fenséges!
    Való igaz, hogy az embernél csodálatosabb nincs, – ha meg tudja mutatni azt a kincset ami benne rejtőzik.

  14. BKata szerint:

    Számomra az alkotó életstílus két dolgot is jelent. Egyrészt megjelenik a hétköznapjaimban, a mindennapi életemben. Igyekszem még a legegyszerűbb feladathoz, napi munkához is alkotó módon közelíteni. Például még a legegyszerűbb ebéd főzésébe is beleadom szívem-lelkem, s az első mozzanattól végig próbálok mindig valami újszerűt, szépet és jót készíteni.

    Másrészt az alkotó életstílus megmutatkozik egy-egy mű, alkotás létrehozásában, annak minden fázisában, gyötrődésében, a kezdeti ötletektől a kidolgozás és megvalósítás minden lépésén át.

  15. Kíra szerint:

    A képzeletem és ihletem együttese.Szívvel-lélekkel alkotni valamit.

  16. Kovács Marianna szerint:

    Az alkoto életstilusrol nekem az életben talhato tárgyakbol anyagokbol megcalosulo ötletes alkotásokat jelenti! Lehet az bármi kreativ dolog ami inspirál megfog, megihlet.

  17. Szalai Ágnes Anna szerint:

    Folyamatosan – akár megújuló – bármilyen és bármiben kreatív tevékenység.
    Ezek lehetnek (1) akár művészileg elvonatkoztatott, és/vagy (2) emberi közösségek számára praktikusan felhasználható, életünket javító, hasznos tárgyi alkotásokban kifejeződő tevékenységek,
    úgy az önmegvalósítás kiteljesedése felé, mint a közösségek felé életet könnyítő felajánlás.

    Számomra pl.: Simon András egy (3.) fajta, ú.n. szellemi vonalat képvisel grafikusként, grafikai egyvonalas rajzain keresztül, – szerintem – egyszerre valósította meg a hétköznapi életünket átfogó, meghatározó (nőiség, anyaság, család) tartalmak, és az Istennek tett fogadalma szerinti, transzcendens tartalmakat dicsőítő, lényeglátó önkifejezést.
    Alkotói munkássága pedig, – a legegyszerűbb módon – a Szellemi Praktikum jegyében, szellemi irányt mutatással az emberi mivoltunk lényegét megragadva, egyszerre fejezi ki az embernek és Istennek tett szolgálatát…

  18. Lalák Ferencné szerint:

    Szia Zsófi
    Szivárvány. Napsütés, Tengerpart, Virágok, Állatok, Remény, Boldogság keresés. Jelenleg ennyi.
    SZIA MÁRTI

  19. Kis Luca szerint:

    Alkotni ezerféleképpen lehet….. Az is alkotás ha origamit hajtogatsz az unokádnak de az is ha hidegtálat készitesz a férjednek a születésnapjára :) de az is ha festesz egy képet a magad örömére….. a lényeg az hogy örömöt hozzon neked az hogy létrehozol valamit :) az alkotói életstilus nekem azt jelenti hogy bátran kipróbålok olyan dolgokat amit még eddig nem… 55 éves koromban kezdtem el festeni és handpenen jåtszani, egyidöben… És nagyon élvezem mindkettöt :)

  20. Vida Andrea Anna szerint:

    Az “alkotó életstílus” számomra azt jelenti, hogy a pillanatnyi benyomástól vezérelve az életem minden területén kreatív, egyedi kifejezésmóddal éljek. Ez megnyilvánulhat a főzésben, sütésben, arcfestésben, öltözködésben, virágültetésben, rajzolásban, fényképezésben, szerelemben.